Ondernemen voor Welvaart. 125 jaar & beyond

13 februari 2020 – Weerspiegelt een boek de identiteit van de auteur? Staat een site of app niet eigentijdser in deze eeuw van digitalisering? Het VBO koos bewust om tegen de alomtegenwoordige algoritmestroom in te gaan. Tijd nemen om te reflecteren, om doordacht vooruit te kijken. Dus werd het een boek. Op papier. Duurzaam gemaakt.

Waarom die keuze? Papier maakt inhoud tastbaar. Letterlijk, zoals een handdruk een zakendeal bezegelt. Papier geeft ook volume. 125 jaar & beyond bundel je niet op twee A4’tjes. Hoe dan ook: niet de vorm bepaalt ons soortelijk gewicht, wel de resultaten die we boeken. 125 jaar geschiedenis getuigt van onze kracht. Op 13 februari 1895 sloten 183 ondernemingen een constructief bondgenootschap. Vandaag spreekt het VBO voor meer dan 50.000 ondernemingen, goed voor driekwart van de tewerkstelling in de private sector en 80% van de Belgische uitvoer.

De alliantie van toen groeide uit tot een sterk gewaardeerde en gezaghebbende stem en een gerespecteerde en invloedrijke belangenverdediger. Incontournabel in het weefsel van sociaaleconomische stakeholders … en daarbuiten. ‘Ondernemen voor Welvaart. 125 jaar & beyond’ is geen pageturner, die u rechtdoor leest van cover tot back. Het is ook geen klassiek geschiedenisboek dat een lezer uitsluitend terugvoert naar het verleden. Het verleden werpt licht op het heden. Dat is zijn grootste verdienste.

Bewijs: de sleutelfiguren die getuigen over de impact van 25 scharniermomenten – van Generatiepact over Herenakkoord tot brexit – op onze economische evolutie. Ze bieden een unieke inkijk op het waarom en op de manier waarop we als ondernemend België de welvaart van ons land hebben opgebouwd en versterkt. Bovenal leert dat verleden ons hoe we het vandaag en morgen nog beter kunnen doen. Daarom bladeren we in ons boek vooral vooruit. Ver vooruit zelfs. We durven dromen, want vooruitgaan wint pas echt aan waarde als we het oude in vraag durven stellen. Zeker voor een land als België dat ternauwernood nog tastbare rijkdom uit de ondergrond, de zee of de lucht kan putten. Onze echte waarde zweeft gemiddeld 1,7 meter boven de begane grond: talent, kennis en creativiteit. De toekomst oogt dus mooi voor zover we slim inspelen op de transitie van bestaande naar toekomstgerichte businessmodellen. Onze economie snakt naar het soort ondernemerschap dat ons land klaarstoomt voor een toekomst die vandaag nog ongrijpbaar lijkt. Daarover reflecteren vergt visie. En inspiratie. Van de doorgewinterde én de opgroeiende generaties. Dit boek biedt een platform voor de wilde ideeën en inspirerende ambities van allebei.

> Het boek ‘Ondernemen voor Welvaart. 125 jaar & beyond’ is door Lannoo gepubliceerd en is sinds 13 februari 2020 verkrijgbaar bij de Belgische boekhandels. Het is ook beschikbaar in het Frans, onder de titel ‘Entreprendre pour la prospérité. 125 ans & beyond’, in een uitgave van Racine.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.