Terugblik 2019 - Vooruitblik 2020

WAT WE VOOR ONZE BEDRIJVEN EN SECTOREN REALISEERDEN IN 2019

Anno 2019 is onze maatschappij niet minder complex, staat de economie onder druk en steunt de lokale economie meer dan ooit tevoren op internationale ambities. De binnenlandse en wereldwijde (geo)politiek confronteert ondernemers met diepgaande en snelle transformaties in hun economische ecosysteem. Transformaties die meer dan ooit worden gedreven door brede maatschappelijke evoluties en kenteringen. Denk aan de globalisering en de circulaire economie, die onze klassieke economie met haar lineaire productiecycli de komende decennia ingrijpend zal veranderen. 

We kennen die veranderingen allemaal, maar onderschatten ze nog te vaak. Vooral dan de snelheid waarmee ze onze maatschappij en onze manier van leven, werken en ondernemen omgooien. Er vormen zich nieuwe sociaal-maatschappelijke evenwichten, en thema’s als klimaat en duurzaamheid domineren de agenda’s. Ook de beleidsmatige antwoorden op die uitdagingen zijn aan snelle veranderingen onderhevig. Binnen die turbulente omgeving is de nood aan rechtszekerheid groter dan ooit tevoren. 

De voorbije vijf jaar hebben aangetoond dat onze mantra business > growth > prosperity heeft gewerkt. Onze concurrentiepositie tegenover onze buurlanden is beter, onze exportkracht versterkt, de leeftijd om uit te treden uit de arbeidsmarkt en de wettelijke pensioenleeftijd zijn opgetrokken, er is minder werkloosheid … Nu is het zaak om die fundamentele transformatie van ons land in een definitieve plooi te leggen en verder te versterken. Daarvoor zijn en blijven sterke ondernemingen cruciaal. Bedrijven vormen immers een ontegensprekelijke motor voor het verzekeren en versterken van een duurzame welvaart. 

In tegenstelling tot wat te vaak wordt beweerd, zijn de economie en haar ondernemers in belangrijke mate deel van de oplossing, niet het probleem. Als dé stem van meer dan 50.000 ondernemingen uit ruim 40 sectoren blijft het VBO dan ook onverminderd ijveren voor een veilig, rechtszeker en groeivriendelijk ondernemingsklimaat dat duurzaam ondernemen stimuleert en ondersteunt.

Laat u hieronder inspireren door de thema’s in de terugblik 2019 van het VBO.

Klik hier om de brochure te downloaden.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.