“Groeien door te werken”

Voormalig projectverantwoordelijke Marc Detraux was vroeger voornamelijk actief in het verenigingsleven. Vandaag zet hij zich in voor de integratie van gehandicapten. “Bij alles wat ik deed was maatschappelijke inzet nooit ver weg. Maar nu ik erop terugkijk, besef ik dat ik al vroeg in mijn beroepsleven de ondernemersmicrobe te pakken had.” Ook zijn achtergrond – Marc Detraux is van opleiding meubelmaker en -restaurateur – maakt hem bijzonder gevoelig voor materie, mens en milieu. "Nu vind ik die perfecte driehoek terug in een economisch project dat ook een vorm van duurzaamheid beoogt."

Twaalf jaar geleden kon de Belg al op zijn manier een steentje bijdragen in sociaal ondernemen. "Maar het project van pioniers zoals Spullenhulp, Oxfam en Terre was toch van een andere orde. Op een bepaald moment had ik de kans om mee te gaan op economische missie naar Québec en daar maakte ik kennis met het economische model van de kringloopwinkel. Toen ik thuiskwam, ben ik naar afvalbeheerders toegestapt en heb hen voorgesteld het grofvuil te verzamelen. En zo is dit project ontstaan.” 

Marc Detraux pikte het recyclageconcept op in Québec en bracht het 12 jaar geleden mee naar België.

Valorisatie 
In tegenstelling tot bij andere ondernemingen in de sector, nemen de zeven vrachtwagens van de kringloop bij hun ronde alles mee, zowel bruikbare als onbruikbare stukken. Deze niet-selectieve inzameling is een dienst die momenteel in 27 gemeenten van de provincie Namen bestaat. Zo wordt er 4.000 ton grofvuil per jaar opgepikt bij bijna 400.000 inwoners (dat is 80% van de bevolking van de provincie).

Uiteindelijk vindt 250 ton van dat grofvuil een nieuwe bestemming. 3.750 ton wordt gerecycleerd en slechts 15% eindigt als restafval. De verkoop van gerecycleerde goederen gebeurt in de drie verkooppunten van de coöperatie. Met 30 VTE’s en een twintigtal zogenaamde ‘artikel 30’-werknemers vanuit het OCMW haalt de coöperatie een omzet van 1,2 miljoen euro.

"We hebben gekozen voor een activiteit waarbij we zeer laaggekwalificeerde mensen kunnen inzetten. Het werk trekt die mensen naar boven. Het dossier dat we opzetten werd meteen goed onthaald. De Naamse actoren in sociale economie en leefmilieu konden zich er meteen in vinden en dat was voor ons het teken dat het toen het juiste moment was om met dit soort activiteit uit te pakken."

De eerste dagen van de kringloopwinkel, dat was een vrachtwagenchauffeur en ateliers in het voormalige slachthuis van Namen. In 2010 verhuisde het bedrijf naar de huidige lokalen aan de Waterloosesteenweg.

Op termijn zal het ook hier weer te krap worden. Tegen 2021 moet de kringloopwinkel nieuwe oorden opzoeken en komt hij naast het BEP Environnement in Floreffe. Ook de winkels moeten fuseren, terwijl er plannen zijn voor een verkooppunt in het zuiden van de provincie.

“12 jaar geleden consumeerden mensen anders. Vandaag wordt kopen een burgerdaad. Ons cliënteel zijn voornamelijk mensen op zoek naar een koopje, snuffelaars in tweedehandszaken, maar ook klanten die anders willen gaan consumeren. En die laatste zijn stilaan in de meerderheid: ze willen iets unieks in huis, weg van wat je overal kunt vinden. En de mensen die bij ons werken worden gewaardeerd voor hun werk. Voor de meesten is deze onderneming geen springplank maar een doel.”


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.