De inspirerende sessie Digital as a cross-cutting force werd afgetrapt door Steven Ackx (PwC, voor de Federatie van Business Consultants - FEBUCO). In zijn inleiding herinnerde hij eraan dat digitalisering een domeinoverschrijdende motor van innovatie is, die uitstijgt boven de overige thema's en integraal deel uitmaakt van het (zakelijk) leven. Om het vaak disruptieve karakter van innovatie te illustreren, gebruikte hij de metafoor ‘Je moet jezelf in de voet durven te schieten om te vermijden dat iemand anders je in de kop schiet’.

Drie ondernemingen stelden nadien hun innovaties voor.

Mathieu Gillet (foto) stelde het platform ‘Menu Next Door’ voor, dat het mogelijk maakt om gerechten te kopen die worden klaargemaakt door amateurkoks in de buurt. Hij benadrukte dat het gebruik van sociale media, het vertrouwen tussen gebruikers (koks en klanten) en de buitenlandse financiering bepalend waren voor het succes. Het wettelijke kader in België (met name de verplichtingen van het FAVV), dat niet aangepast is aan nieuwe manieren van zakendoen, heeft de ontwikkeling van Menu Next Door daarentegen afgeremd.

• Wim Straetmans (Bam Contractors) stelde BIM (Building Information Modeling) voor. Dit is een proces waardoor een digitale 3D-maquette van een bouwwerk kan worden gecreëerd waaraan vervolgens extra informatie kan worden gekoppeld over oppervlakte, materialen, prijzen, geometrische eigenschappen enz. De aanvaarding van dit proces, dat een revolutie teweegbrengt in de manier waarop bouw- en stadsontwikkelingsprojecten worden beheerd, vergt een ingrijpende mentaliteitsverandering. Bovendien zou de overheid het gebruik ervan sterker moeten aanmoedigen.

Jan Melis (Philips Lighting Belgium) en Johan Van der Straeten (PwC Belgium) legden uit hoe partijen met een heel uiteenlopend profiel samen een eenvoudige oplossing hebben uitgewerkt, die nadien werd verbeterd op basis van feedback van de gebruikers. PwC en Philips Lighting hebben een oplossing uitgewerkt die werd ontwikkeld door Proceedix, waarbij de nieuwe technologie werd ingezet om een aantal procedures voor het onderhoud van de fabriek in Turnhout efficiënter te maken. Dit bewijst dat het Internet der Dingen in de industrie een essentieel instrument is voor de industrie van de toekomst.

Vervolgens debatteerden Pascale Van Damme (Dell), Paul Matthijs (Barco), minister Jean-Claude Marcourt, Laurent Hublet (kabinet van Alexander De Croo) en Herman Derache (Sirris/Agoria) over digitale innovatie. De panelleden herinnerden nogmaals aan het belang van onderwijs dat studenten beter voorbereidt op de digitale transformatie. Daarnaast werd gewezen op de betrokkenheid van de medewerkers en de verschillende samenwerkingsvormen als katalysator. Ook het regelgevend kader moet worden aangepast aan nieuwe vormen van innovatie, rekening houdend met de traditionele ondernemingen die er al zijn.

Benieuwd naar meer? Neem voor een bondig overzicht van de innovatieprojecten die tijdens deze sessie werden gepresenteerd eens een kijkje in ons magazine REFLECT ‘Innovatie – Minder grenzen, meer kansen’.

 

 


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.