David Lenaerts (BDO, voor de Federatie van Business Consultants - FeBuCo) leidde het onderwerp in en wees op de uitdagingen in dit domein.

Frédéric Lambrechts (Osimis-Orthanc, spin-off van Ulg) presenteerde vervolgens Lify.io, een opensourcewebplatform voor het opslaan en overdragen van medische beelden. Dit platform laat medische teams, radiologen, hospitalen en de patiënt toe om medische beelden efficiënt uit te wisselen. De spin-off hekelde de trage en zware procedures bij overheidsopdrachten en de moeilijkheid om tegemoet te komen aan alle wettelijke vereisten in de verschillende landen.  

Roel Smolders (Activ84Health) stelde het project Activ84Health Explorer voor, een innoverende manier om personen met een fysieke en/of cognitieve beperking fysiek actief te laten blijven. De start-up koppelde een hometrainer aan visuele technologie (met Google Streetview) zodat de gebruiker kan rondfietsen in een straat of buurt van zijn/haar keuze, en zelf het traject kan kiezen. Roel Smolders wees op de moeilijkheid om dit soort projecten te financieren, die hoewel ze de levenskwaliteit willen verbeteren, niet meteen garant staan voor een directe financiële meerwaarde.

Enrico Bastianelli (Bone Therapeutics) presenteerde Ceracell, een gezamenlijk innovatieproject van een Belgisch biotechbedrijf (Bone Therapeutics), een Britse specialist in medische beeldvorming (Image Analysis) en Sirris (het innovatiecentrum voor de technologische industrie). Ceracell reconstrueert een botdefect in 3D, produceert vervolgens een synthetische botvervanger met behulp van 3D-printing, en combineert die ten slotte met menselijke botcellen om maximale kansen op genezing te bieden. Enrico Bastianelli stipte als Belgische troef onze sterke biotech-intensiteit aan, alsook het feit dat bij ons naar verhouding veel onderzoeksinspanningen worden gedaan in vergelijking met de rest van Europa.

Pedro Facon (Kabinet Maggie De Block), Jo De Cock (RIZIV), Bruno Ronsse (Econocom), Enrico Bastianelli (Bone Therapeutics) en Azèle Mathieu (Lifetech.brussels) gingen vervolgens in debat over innovatie in het domein Ageing and Health. Ze hadden het o.m. over de administratieve complexiteit en de behoefte aan een betere stroomlijning van procedures en regels op Europees niveau. De Belgische markt is vaak nog te beperkt om innovaties rendabel te kunnen maken. De panelleden hadden het ook over de financiering van projecten en de kwestie van big data. Een strategie voor het exploiteren van de vele beschikbare medische gegevens is eveneens onontbeerlijk. 

Benieuwd naar meer? Neem voor een bondig overzicht van de innovatieprojecten die tijdens deze sessie werden gepresenteerd eens een kijkje in ons magazine REFLECT ‘Innovatie – Minder grenzen, meer kansen’.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.