Innovatie en mobiliteit: uitdagingen en opportuniteiten
Op 20 september jl. vond het jaarlijkse VBO-Forum plaats. Dit jaar met als thema ‘Innovation across Borders’. Meer dan 700 ervaren ondernemers, start-ups, beleidsmakers en wetenschappers tekenden present. De komende weken zoomen wij steeds in op één van de sessies van dit VBO-Forum. Vandaag is het de beurt aan Mobility & Urbanisation.
De sessie werd ingeleid door Guido Vandervorst, managing partner for innovation bij Deloitte, voor een overzicht van de opzienbarende evoluties die onze mobiliteit transformeren. Springen hierbij in het oog: de steeds ingrijpendere automatisering van voertuigen en de ‘mutualisering’ van onze mobiliteit. Vervolgens kwamen drie ondernemingen hun innovatie in het domein presenteren:
- On Wheels is een Belgische start-up die een opensource app heeft ontwikkeld die personen met een beperkte mobiliteit naar rolstoeltoegankelijke plaatsen leidt. Woordvoerder Karl Thiry wees op de financieringsmoeilijkheden die kenmerkend zijn voor verenigingen zonder winstoogmerk. De ondersteuning door verschillende actoren zowel uit de overheid als uit de privésector maakt het evenwel mogelijk om deze moeilijkheden te boven te komen;
- Etienne Willame (foto) van de ‘Direction générale opérationnelle des Routes et des Bâtiments’ van de Waalse overheid, presenteerde daarna Connected Vehicles, een project dat gezamenlijk werd ontwikkeld met IBM en de PSA-groep. Doel is om de veiligheid op de weg te verbeteren dankzij gegevens die in realtime worden doorgegeven door wagens in beweging. Volgens Etienne Willame blijven de grootste uitdagingen het delen en de compatibiliteit van gegevens;
- innovatie is ook een game changer in de logistiek. Een voorbeeld hiervan is BRUcloud, een app uit de koker van Belgische starter Nallian voor BRUcargo, de logistieke operator van Brussels Airport. BRUcloud is een platform dat de stakeholders van Brucargo de mogelijkheid biedt om in realtime hun informatie over planningen, machines en goederen uit te wisselen, met een significante optimalisering van de logistieke keten als resultaat. Jean Verheyen, CEO van Nallian, benadrukte het belang van samenwerking tussen alle partijen en de noodzaak om over een startfinanciering van de overheid (seed funding) te kunnen beschikken.
Pascal Smet (Brussels minister van Mobiliteit), Bernard Piette (Logistics in Wallonia), Philip Taillieu (Be Mobile), Joost Vantomme (ACEA – Febiac) en Alain Van Gaever (Europese Commissie) namen na de presentaties plaats op het podium voor een debat onder leiding van Sabine Denis, co-CEO van The Shift (foto). In de loop van het debat over de innovatie-uitdagingen op het vlak van mobiliteit en urbanisatie werden enerzijds de deeleconomie en anderzijds zogenaamde Intelligent Traffic Systems geïdentificeerd als potentiële oplossingen voor de mobiliteitsproblemen. Onmisbare voorwaarden voor het ontwikkelen van dergelijke oplossingen zijn evenwel de samenwerking tussen alle publieke en private stakeholders en het delen van gegevens.
Benieuwd naar meer? Neem voor een bondig overzicht van de innovatieprojecten die tijdens deze sessie werden gepresenteerd eens een kijkje in ons magazine REFLECT ‘Innovatie – Minder grenzen, meer kansen’.
Actiedomeinen
Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.