Hoewel België wereldwijd bekend is om zijn chocolade en zijn bier, zou het een belediging zijn om de Belgische agrovoedingsfilière dan maar gelijk te stellen met die twee producten.

De Belgische voedingsindustrie is een van de parels van onze economie. Het gaat om een industrietak die op meer dan één vlak innovatief is en kan bogen op een voortdurende groei, een positieve handelsbalans en een constante werkgelegenheidsgraad (95.000 banen). De sector telt 7.400 ondernemingen, waaronder tal van kmo's. Uitdagingen zijn en blijven o.a. de loonkostenhandicap en de stijgende elektriciteitsprijzen. De innovatie van de sector wordt ondersteund door twee competitiviteitspolen: Flanders' Food en Wagralim.

De drie ondernemingsvertegenwoordigers presenteerden hun innovaties.

• Het Smart Gastronomy Lab ontwikkelt 3D-printen voor de voedingssector. Gaëtan Richard deed ons watertanden met zijn voorstelling van de start-up die 3D-chocolade maakt. Dankzij deze techniek zijn originele vormen mogelijk die met traditionele technieken (vormgieten) niet kunnen worden gerealiseerd. Er werden vragen gesteld i.v.m. intellectuele eigendom.

• Peter Coucke (Ovyta) legde uit hoe, dankzij een partnership tussen privésector en universiteit, zijn met omega 3 verrijkte eieren een plek hebben veroverd in de detailhandel, die wordt gedomineerd door de supermarktdistributeurs. Die differentiatie was mogelijk dankzij de ontwikkeling van verbeterde voedingsmiddelen op basis van lijnolie en gedroogde algen die rijk zijn aan omega 3 en uitstekend zijn voor de gezondheid.

• Puratos innoveert nationaal en internationaal. Filip Arnaut gaf voorbeelden van innovatieve producten en oplossingen voor de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector. Hinderpalen voor innovatie zijn het complexe en voortdurend veranderende wetgevingskader en de overgang van ambachtelijk naar industrieel proces.

Deelnemers aan het debat waren Pierre Léonard (kabinet van Waals minister Marcourt), Leo Borms (Vitaline), Nadia Lapage (FEVIA)en Inge Arents (Flanders' Food).België blijft een aantrekkelijk land voor bepaalde R&D-gerelateerde aspecten (kwaliteit van de competitiviteitspolen, subsidies, octrooien). Andere aspecten remmen innovatie dan weer af, voornamelijk de complexe en voortdurende veranderende wetgeving, die leidt tot rechtsonzekerheid voor de ondernemingen. De samenwerking tussen polen (nationaal en Europees) moet nog worden versterkt, maar ze hebben kmo's wel in contact gebracht met nieuwe technische innovaties.

Benieuwd naar meer? Neem voor een bondig overzicht van de innovatieprojecten die tijdens deze sessie werden gepresenteerd eens een kijkje in ons magazine REFLECT ‘Innovatie – Minder grenzen, meer kansen’.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.