Nieuws 27 maart 2024

Cyberveiligheid - De rechtsstaat in het digitale tijdperk

Op 19 maart had het VBO het genoegen om David Hickton te verwelkomen op een door de Cyber Security Coalition georganiseerde conferentie over ‘De rechtsstaat in het digitale tijdperk’. David Hickton is een gerenommeerd Amerikaans expert in de strijd tegen cybercriminaliteit en de oprichter van het Institute for Cyber Law, Policy and Security aan de Universiteit van Pittsburgh.

Pieter Timmermans, CEO van het VBO, leidde het evenement in en benadrukte dat cyberbeveiliging voor ondernemingen een enorme uitdaging vormt. De steeds frequentere cyberdreigingen in het dagelijks leven van burgers, openbare instellingen en ondernemingen tonen aan dat het essentieel is om de integriteit van onze digitale infrastructuur te waarborgen, de rechten en privacy van personen te beschermen en de rechtsstaat te handhaven.

Uit IT-beveiligingsaudits van ondernemingen in België komen enkele verontrustende statistieken naar voren:  

– 98% van de ondernemingen geeft aan met risico’s geconfronteerd te worden.

– 66% was de afgelopen twee jaar het slachtoffer van een aanval.

– 87% leed financieel verlies of reputatieschade als gevolg van die cyberaanvallen. 

Pieter Timmermans wees erop dat een wereldwijde reactie essentieel is om die vorm van criminaliteit (waarvan de jaarlijkse wereldwijde kost in 2023 op 8.150 miljard dollar werd geschat) te bestrijden. Europa is op dat vlak erg actief en nam regelgeving aan om cyberrisico’s nog meer te beperken.

De EU draagt ook bij op het gebied van defensie in de cyberspace via de activiteiten van het Europees Defensieagentschap (EDA), in samenwerking met het EU-agentschap voor cyberbeveiliging en Europol. Ook cyberdiplomatie is essentieel om met die nieuwe cyberrisico’s om te gaan.

In dit digitale tijdperk is er nood aan toekomstgerichte wettelijke kaders om de strijd tegen cybercriminaliteit aan te gaan. De cyberspace kent geen grenzen, waardoor de traditionele wettelijke kaders ontoereikend zijn. Nu AI-algoritmen onze beslissingen vorm geven, rijzen er vragen over partijdigheid, transparantie en verantwoordelijkheid. Ons rechtskader moet daarom mee-evolueren. 

De ideeën die David Hickton deelde en het boeiende debat dat daarop volgde, onderstrepen de dringende nood aan solide juridische strategieën om ons te beschermen tegen cyberdreigingen en om de impact ervan op de samenleving te beperken.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.