Nieuws 27 november 2023

DPO-Pro beschikt nu over een deontologische code

In zowel publieke als private organisaties staan Data Protection Officers (DPO’s – ‘functionarissen voor gegevensbescherming’ in het Nederlands) garant voor de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Om de rol van de DPO te professionaliseren en hem de tools te geven die hij nodig heeft om zijn taken uit te voeren, heeft DPO-Pro, de Beroepsvereniging van functionarissen voor gegevensbescherming in België, besloten om een deontologische code te ontwikkelen.

Elke DPO die lid is van DPO-Pro moet die code ondertekenen. Op die manier wordt een bijkomende garantie geboden voor de kwaliteit en de professionaliteit van dat nieuwe beroep. Door de code te onderschrijven, verplicht de DPO zich ertoe een reeks beroepsdeontologische regels na te leven.

De DPO speelt een belangrijke rol als adviseur en toezichthouder bij de naleving van gegevensbescherming en bij het privacybeleid in organisaties, en moet erop toezien dat de gegevens van betrokken personen rechtmatig, evenredig en in overeenstemming met de doelstellingen van de verwerkingsverantwoordelijke worden verwerkt.

De deontologische code draagt bij tot de correcte toepassing van de GDPR en beschrijft de gedragsregels die van toepassing zijn op de taken van de functionaris voor gegevensbescherming. Dankzij die code weten organisaties wat ze kunnen verwachten van de samenwerking met hun DPO, wordt het wederzijdse vertrouwen tussen organisaties en privacyprofessionals versterkt en wordt een aanpak gevolgd die de vertrouwelijkheid, kwaliteit en integriteit van het advies en de acties van de DPO garandeert.

De code stelt organisaties ook in staat om beter in te schatten hoeveel en welke ondersteuning ze de functionaris voor gegevensbescherming moeten bieden om ervoor te zorgen dat die zijn opdracht tot een goed einde kan brengen.

In de eerste plaats vormt de code een leidraad en een tool voor kwaliteitsgarantie. De code ondersteunt functionarissen voor gegevensbescherming namelijk in hun streven om professioneel werk van hoge kwaliteit te leveren.

Indien u meer informatie wenst over DPO-Pro en de deontologische code, surf dan naar de website https://www.dpopro.be/ of stuur een e-mail naar [email protected].

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.