Nieuws 28 maart 2024

Innovatie - Europees Octrooibureau publiceert European Patent Index 2023

Het Europees Octrooibureau (EOB) publiceerde onlangs zijn statistieken over de Europese octrooiaanvragen in 2023. Die barometer biedt inzicht in zowel de aantrekkingskracht van de Europese technologiemarkt, als in de dynamiek en de creativiteit van Europese ondernemingen en de hoge kwaliteit van hun producten en diensten.

In 2023 onderzocht het EOB meer aanvragen dan ooit. Ondernemingen en uitvinders dienden 199.275 octrooiaanvragen in, wat neerkomt op een stijging van 2,9% ten opzichte van het voorgaande jaar (zie grafiek). Als we enkel kijken naar Belgische ondernemingen en uitvinders, zien we dat zij 2.547 octrooiaanvragen indienden bij het EOB, een lichte daling dus (-2,2%), na twee jaar van groei. Ons land behield niettemin zijn 13e plaats in het klassement van het aantal octrooiaanvragen bij het EOB.


Totaal aantal octrooiaanvragen bij het EOB van alle landen en op alle technologiegebieden

Bron: European Patent Index 2023, EPO

Het aantal octrooiaanvragen door kmo’s neemt toe: een op de vier octrooien wordt aangevraagd door een kmo. Zij kunnen voortaan gebruikmaken van het nieuwe eenheidsoctrooi, dat het innovatieklimaat in Europa aanzienlijk verbetert en innoverende ondernemingen een eenvoudigere en meer rendabele optie biedt om hun uitvindingen te beschermen en op de EU-markt te brengen. Europa trekt heel wat grote innovatieve economieën aan: de 5 landen die het meest octrooiaanvragen indienden zijn de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, China en Korea. Zoals verwacht zorgden vooral de sectoren van digitale technologieën en schone energie voor een toename van het aantal octrooiaanvragen in Europa in 2023.

Wat ons land betreft, bereikten biotechnologie (+28%) en medische technologie hun hoogste niveau, waardoor de Belgische focus op innovatie in die gezondheidsdomeinen wordt onderstreept. Andere technologiesectoren die een aanzienlijke groei in octrooiaanvragen laten zien zijn die van machines en elektrische apparaten (waaronder veel uitvindingen met betrekking tot schone energietechnologie, +14%), en computertechnologie (+25%). Een Belgische universiteit, de KU Leuven, is de trots van ons land, met het meeste octrooiaanvragen van alle Europese universiteiten. Drie Belgische universiteiten maken deel uit van de top 10.

Top Europese universiteiten volgens het aantal Europese octrooiaanvragen

Bron: Europees Octrooibureau, 2024

Nieuw: de Patent Index 2023 kijkt ook naar de bijdrage van vrouwen aan innovatie. Van alle octrooiaanvragen die vorig jaar vanuit België bij het EOB werden ingediend, vermeldde 32% minstens één vrouw als uitvinder. Dat percentage ligt hoger dan het gemiddelde voor de 39 EOB-lidstaten, waardoor België op de derde plaats staat, na Spanje en Frankrijk.

Belgische octrooihouders toonden veel interesse in de voordelen van het nieuwe eenheidsoctrooi, met een gebruikspercentage van 31,9%.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.