Nieuws 27 maart 2024

Grote interesse in de bijsturing van de fiscale regeling voor ploegenarbeid

Op 26 maart 2024 organiseerde het VBO een webinar voor zijn leden en geïnteresseerde bedrijven over het akkoord om de fiscale regeling voor ploegenarbeid aan te passen. De deelnemers kregen een eerste overzicht van de wijzigingen waartoe de federale regering had besloten op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Het webinar, ingeleid door de minister zelf, trok bijna 430 deelnemers.

Er moest dringend actie worden ondernomen na de commotie rond een recent arrest van het Grondwettelijk Hof, dat de wet wel zeer strikt interpreteerde. Hoewel het arrest vanuit strikt juridisch oogpunt niet verbaast, betekent het wel dat honderden bedrijven mogelijk worden uitgesloten van de regeling, ondanks het feit dat de wetgever net beoogt om hun activiteiten te ondersteunen.

De voorgestelde wettelijke aanpassing introduceert een alternatieve mogelijkheid om bedrijven die te maken hebben met grote schommelingen tussen hun verschillende ploegen, toch te laten genieten van een aanzienlijk deel van de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.

Het succes van het webinar toont aan dat er nog steeds veel vragen zijn en dat er behoefte is aan verduidelijking over de implementatie van de regels.

Het VBO blijft zich inspannen om de regels voor de toepassing van de regeling zoveel mogelijk te verduidelijken en een kader te definiëren dat zo duidelijk en werkbaar mogelijk is. Overeenkomstig de wens van de wetgever is deze maatregel, in zijn huidige vorm – die ongewijzigd blijft – en in de nieuwe variant die in de komende weken door het federale parlement moet worden goedgekeurd, bedoeld om jobs in arbeidsintensieve sectoren te beschermen.

De maatregel blijft essentieel in een context waarin de loonkosten de concurrentiepositie van ons land aantasten, gezien de recente inflatie en de wens om lokaal te blijven produceren.

> Bekijk hier het webinar

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.