Nieuws 20 december 2023

Vennootschapsbelasting: de bijdragen voor Belgische bedrijven stijgen

In een recent artikel in Trends (donderdag 7 december 2023) worden de cijfers in verband met de totale belastingbijdrage van bedrijven geanalyseerd. Daarbij wordt enkel gefocust op de door bedrijven betaalde cash-out aan vennootschapsbelasting. Uit die cijfers blijkt duidelijk dat de bijdrage van in België actieve bedrijven is gestegen. Goed nieuws?

In de afgelopen jaren hebben de verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting en de verbreding van de belastbare basis geleid tot een stijging van de fiscale ontvangsten. Met een normaal tarief van 25% behoort ons land momenteel tot de middenmoot in Europa. Dat zet ons land dus niet bepaald op de kaart als aantrekkelijk voor investeringen.

Dat de staatskas wordt gevuld dankzij de vennootschapsbelasting betekent in de eerste plaats dat de vennootschappen belastbare winsten hebben. Op het eerste gezicht is dat een positief teken voor de financiële gezondheid van de bedrijven. Die vaststelling mag ons echter niet doen vergeten dat sommige bedrijven, en zelfs sommige sectoren, specifieke moeilijkheden ondervinden.

In dit tijdperk van grote transformatie-uitdagingen en bijzonder hevige internationale concurrentie moeten we ervoor zorgen dat de rentabiliteit van onze bedrijven op de lange termijn gewaarborgd blijft. Een kader dat bevorderlijk is voor de economische activiteit en op alle niveaus voorspelbaarheid en rechtszekerheid biedt, is daarbij essentieel. Naast een aantrekkelijker belastingstelsel dat naar een tarief van 20% streeft, kan de wetgever, door middel van een open en constructieve dialoog met het bedrijfsleven, een beter kader opzetten tegen lagere kosten.

Voor een klein land met een open economie als dat van ons is het belangrijk om een voor bedrijven aantrekkelijk belastingstelsel te behouden en om het rendement voor de staat vooral op lange termijn te garanderen door op ons grondgebied een groot aantal performante bedrijven te hebben, die ook in de economie van morgen jobs zullen bieden. Dat is van belang voor zowel ons collectieve welzijn, als dat van onze overheidsfinanciën.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.