Nieuws 13 maart 2024

Benelux-werkgeversorganisaties presenteren hun visie op sociaal Europa aan commissaris Nicolas Schmit

Tijdens een informele ontmoeting op 6 maart 2024 met Nicolas Schmit, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, getuigden de werkgeversorganisaties VBO FEB, VNO-NCW en FEDIL over het cruciale belang van de sociale dialoog voor de verdere uitbouw van de EU.

De drie Benelux-landen kennen een lange traditie van sociaal overleg. De werkgevers stellen echter vast dat sociale dossiers niet langer los kunnen worden gezien van de economische omstandigheden. Ze roepen daarom op tot de invoering van een ‘sociaal-economische dialoog’ om een breder perspectief te bieden en de digitale en groene transitie, evenals de vele andere uitdagingen waar Europa voor staat, op een verantwoorde en evenwichtige manier het hoofd te bieden.

De ontmoeting was ook de gelegenheid om de heer Schmit een aantal maatregelen voor te stellen die de EU zou moeten nemen ter ondersteuning van ondernemingen.

De komende weken wordt bovendien reikhalzend uitgekeken naar het actieplan van de Europese Commissie om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken. In dat verband wezen de werkgevers opnieuw op het belang van een basis- en voortgezette opleiding, vooral voor STEM-profielen 1. Ze willen ook dat de intra-Europese beroepsmobiliteit wordt bevorderd. De Europese instellingen moeten daartoe bijdragen en verschillende obstakels wegwerken door middel van een betere coördinatie tussen de lidstaten (erkenning van beroepskwalificaties, detachering enz.). Europa moet ten slotte aantrekkelijker worden voor talent uit de hele wereld. Economische immigratie moet meer worden aangemoedigd om te kunnen beantwoorden aan de behoeften van de nationale arbeidsmarkten.

Van l. naar r. Pieter Timmermans (VBO FEB), Nicolas Schmit (Europese Commissie), Focco Vijselaar (VNO NCW) en René Winkin (FEDIL)

De Benelux-werkgevers bedankten Nicolas Schmit voor zijn aandacht en vroegen hem hun voorstellen in overweging te nemen met het oog op de legislatuur 2024-2029.

Een pleidooi voor een ‘sociaal-economische dialoog’ in plaats van enkel te focussen op extra sociale rechten is nu meer dan ooit aan de orde. Europa verliest concurrentiekracht ten opzichte van andere continenten, de Europese industrie mist een New Industrial Deal en Europa gaat ten onder aan bureaucratie en administratieve complexiteit. Dergelijke issues moeten in de komende periode snel en efficiënt aangepakt worden. Een sociaal paradijs op een economisch kerkhof is immers onrealistisch en onhaalbaar”, besluit Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

  1. 1. Science, Technology, Engineering and Mathematics ↩︎
Deel deze pagina:

Lees meer artikels over:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.