Opinie

Duurzame groei vereist duurzame vergunningen

Met de Europese ‘Green Deal’wil Europa in 2050 klimaatneutraal zijn. Om dat doel te bereiken, zijn substantiële investeringen vereist. Denk alleen nog maar aan de financiering van de gigantische uitdagingen op het vlak van elektrificatie, energie-efficiënte (publieke en private) gebouwen en groene mobiliteit. Daarnaast moeten we blijven investeren om economische groei te realiseren. Immers, zonder groei, geen welvaartsstaat, tot spijt van wie het benijdt.

Dromen van investeringen is één zaak. Ze realiseren een andere. Want wie vandaag wil investeren kan dat waarschijnlijk niet zonder een vergunning. Een vergunning die, eens ze is verleend, ook standvastig is, én die een rechtszekere basis biedt voor de financiering van de vereiste investering.

Dat het in België hoe langer hoe moeilijker wordt een vergunning te verkrijgen en te behouden, is ondertussen lang geen geheim meer. In de diverse partijprogramma’s is het thema vergunningen zelfs prominent aanwezig. De intentie om stappen vooruit te zetten, vanuit het besef dat het zo niet verder kan, lijkt er dan ook te zijn. En dat is goed nieuws.

‘Fast lane’ voor strategische projecten

Op voorwaarde dat de evolutie richting zo’n duurzaam vergunningsbeleid een aantal elementen bevat (*).

Ten eerste moet bij elk wetgevend initiatief, ongeacht op welk niveau, altijd worden stilgestaan bij de impact op bestaande en toekomstige vergunningen. Kwestie van te vermijden dat een rem wordt gezet op maatschappelijk gunstige en vereiste investeringen.

Ten tweede moeten de vergunningsprocedures verder worden geoptimaliseerd. De recente hervorming van de procedures voor de Raad van State en de aangekondigde hervorming van de omgevingsprocedures op Vlaams niveau vormen alvast stappen in de goede richting. Maar er zijn nog bijkomende stappen mogelijk, én nodig, om investeerders en ondernemingen binnen redelijke termijnen rechtszekerheid te bieden.

Elke vergunning moet de afweging maken tussen algemeen en privaat belang

Tot slot, en dat is het moeilijkste in een dichtbevolkt land zoals België, moet elke vergunning de afweging maken tussen het algemeen belang en het privaat belang. Bepaalde investeringen zijn strategisch immers zo belangrijk dat ze een bijzondere, snelle behandeling verdienen, eerder dan te verzanden in jarenlange procedureslagen. Daarom pleiten we voor een specifiek en efficiënt ‘fast lane’-traject voor investeringsprojecten van nationaal strategisch belang. Uiteraard ligt zoiets gevoelig, toch moeten we de afweging maken. Want een land in stilstand, is een land waarin iedereen erop achteruitgaat.

Vandaag komen bij ondernemers en investeerders de haren overeind als het woord vergunningen valt. Zo groot is de frustratie. Laten we daarom van vergunningen een positief thema maken. Een hefboom die de investeringsappetijt stimuleert in plaats van afremt. En die in fine een ‘beter België’ (www.horizon2030.be) ten goede komt, morgen en overmorgen.

(*) In het VBO-verkiezingsmemorandum gaan we dieper in op de concrete uitdagingen en bieden we concrete oplossingen.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.