Opinie

Europa’s queeste naar meer internationale slagkracht

We kunnen het niet genoeg herhalen: we hebben een Europees concurrentiepact nodig om de industrie en de dienstensector te ondersteunen. En eindelijk kan ik geloven dat iedereen begint te erkennen dat we dringend doortastende maatregelen moeten nemen om het concurrentievermogen van onze bedrijven te versterken. Dat het de beleidsmakers menens wordt, is uiteraard een goede zaak. Want door een aantal structurele zwakheden zien we dat Europa terrein blijft verliezen op het vlak van groei, innovatie en investeringsaantrekkelijkheid.

De geesten beginnen te rijpen

Enkele weken terug pleitte premier De Croo tijdens de European Industry Summit  in Antwerpen voor een ‘industrial deal’. Heel recent nog riepen de Europese regeringsleiders tijdens de Europese Raad op om werk te maken van een ‘new European competitiveness deal’ om de kloof tussen de Unie en haar internationale partners te dichten. Ook de voormalige Italiaanse premier, Enrico Letta, stelt in zijn rapport over de werking van de interne markt vast dat de Europese economie in de huidige turbulente wereld onvoldoende competitief is.

Onze bedrijven vinden innovatieve oplossingen voor de vele uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. Onze bedrijven spelen hun rol in de maatschappij door kwaliteitsgoederen en -diensten te produceren, jobs te creëren en technologieën te leveren voor de groene en digitale transitie. Helaas worden hun ambities geremd door hoge energiekosten, buitensporige regelgeving, langdurige vergunningsprocedures en tekorten aan vaardigheden en arbeidskrachten. En dat alles in een internationale context die zowel competitief als onstabiel is.

Als onze industriële fundamenten verbrokkelen of als we ons innovatievermogen niet (kunnen) verzilveren, dan kunnen we ook onze sociale welvaart niet langer garanderen. De Europese volksvertegenwoordigers wacht dus een belangrijke taak: maak van Europa opnieuw dé regio bij uitstek voor ondernemerschap, innovatie en investeringen. Dat was het centrale thema van ons Europees verkiezingsdebat, dat het VBO samen met onze lid-federatie Agoria organiseerde en gesteund werd door verschillende sectorfederaties.

Geen ‘Green Deal’ zonder ‘industrial deal’

Europa sterker in de wereld

De grote vraag is nu natuurlijk hoe we die concurrentiekracht kunnen versterken? Welke maatregelen we moeten nemen? Welke hervormingen we moeten doorvoeren? En hoe we dat alles gaan financieren? In het VBO-memorandum voor de Europese verkiezingen, ‘Europa sterker in de wereld’, reiken we oplossingen aan. Met als basis 12 prioriteiten voor een nieuwe ‘industrial deal’, een echt competitiviteitspact ten bate van de industrie en de dienstensector. Een deal in tandem met de Europese ‘Green Deal’. Want het succes van de ene hangt af van het welslagen van de ander. Zo’n ‘competitiviteitspact’ moet steunen op een aantal hefbomen, waaronder:

  • een goed functionerende interne markt;
  • een aantrekkelijk fiscaal kader;
  • een ambitieus en evenwichtig handelsbeleid;
  • een stimulerend innovatiebeleid;
  • de beschikbaarheid van Europees en niet-Europees talent;
  • betrouwbare en betaalbare energie; en
  • een kwalitatief regelgevingskader.

> Link naar het persbericht
> Link naar de speech van Pieter Timmermans, CEO VBO FEB, tijdens het recente Europese verkiezingsdebat

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.