Opinie

Doe beter met minder … administratie

Zelfs ‘red tape’ heeft zijn limieten. De term dateert uit de zestiende eeuw, toen Europese koninkrijken rode linten om hun meest belangrijke administratieve dossiers bonden in een poging om orde te scheppen in hun enorme administratie. Vandaag staat hij voor een buitensporige hoeveelheid administratie, regelgeving of bureaucratie. En die overdosis moet ergens stoppen. Stel je voor: los nog van de Belgische administratieve overlast moesten onze bedrijven tussen 2017 en 2022 liefst 5.422 pagina’s aan nieuwe Europese richtlijnen, besluiten en verordeningen slikken. Tijd en energie die ze niet kunnen investeren in waardecreatie en groei.

Ik laat elke overheid de kans om aan onze bedrijven uit te leggen waarom ze om de haverklap opnieuw dezelfde informatie aan verschillende diensten moeten bezorgen. Het lijkt wel of we nog altijd in de zestiende eeuw moeten ondernemen, terwijl de wereld rondom ons wordt gedomineerd door artificieel intelligente ‘only once’-oplossingen.

En dan heb ik het nog niet over de gigantische kosten die gepaard gaan met die verstikkende administratieve overlast. Alleen al voor alles wat fiscaliteit, personeel en milieu betreft, betalen ondernemingen en zelfstandigen jaarlijks zes miljard (!) euro. Stel u voor hoeveel zuurstof een vermindering van die kosten kan injecteren in de concurrentiekracht van al die bedrijven. Trouwens, in de hevige concurrentiestrijd is de vermindering van administratieve lasten de goedkoopste oplossing.

Complexe administratie moeten we schrappen als het kan en beter maken waar het moet

We zijn (het) moe

Gelukkig dringt dat inzicht langzaamaan door bij de verschillende overheden op alle niveaus. ‘Naar 25% minder Europese administratieve lasten’ luidt de ambitie van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Waar blijft ons land? We vroegen het aan Mathieu Michel, staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging (u leest het interview in onze recentste editie van REFLECT). Van de 30% minder lasten zoals in het regeerakkoord staat, hebben we de voorbije vier jaar nog maar weinig gevoeld. Niemand die ik spreek is tegen het ‘only once’-principe. En toch bleef die ‘verplichting’ tot op vandaag steken in goede intenties.

Onze ondernemers zijn (het) moe – je mag dat letterlijk nemen. De frustraties van de Belgische boeren zijn een overduidelijke exponent van de administratieve overkill die hun bedrijven en groeipotentieel lamlegt. Zij vertolken op straat waarvan de rest van ondernemend België nog te vaak stilzwijgend wakker ligt. Dat kan zo niet langer. Vervang complexe, ondoorgrondelijke formulieren en procedures door slimme digitale trajecten, die de beleving van de gebruiker centraal stellen. En met slim bedoelen we schrappen als het kan en beter maken waar het moet. Hoe? We vroegen het aan de bedrijven en ondernemers. En op basis van die resultaten doen onze experts 15 concrete voorstellen waarmee onze overheden de tanende kostencompetitiviteit van onze bedrijven kunnen opkrikken. Ze zullen de mentale gezondheid van zowel burgers als ondernemingen ten goede komen en hen de zuurstof geven om te doen wat echt telt: ondernemen voor welvaart!

> Lees de 15 voorstellen om de (dure) administratieve rompslomp af te bouwen.

> Lees de recentste editie van ons REFLECT-magazine over de strijd tegen Kafka.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.