Nieuws 27 september 2023

16-22 september 2023: een bewogen week

De Europese Week van de Mobiliteit was voor het VBO de ideale gelegenheid om een aantal initiatieven te lanceren. Zo werkte het twee belangrijke mobiliteitsdocumenten bij, namelijk ‘Contouren van een mobiliteitsvisie voor België’ en ‘Visie voor de logistiek in België’ door ze samen te voegen tot één nieuw document: ‘Strategie en actieplan voor een betere mobiliteit’. Daarin focust het op onder meer het concurrentievermogen van de sector, de connectiviteit van industriële sites, de toegang tot steden, MaaS en gegevenstoegang, het mobiliteitsbudget, het beheer van stromen en de regelgeving.

Daarnaast interviewden we een aantal belangrijke spelers in de mobiliteitssector over cruciale onderwerpen. Die video’s zijn nog steeds te bekijken op onze LinkedIn- of Twitterpagina. Christa Sys, voorzitter van het VBO-platform Mobiliteit en Logistiek en houder van de BNP Paribas Fortis-leerstoel in Transport, Logistiek en Havens, wees op het belang van goede infrastructuur in het kader van mobiliteitsbeleid. François Boisseleau, secretaris-generaal van Synergrid, besprak de uitdagingen van de elektrificatie. Georges Gilkinet, vice-eersteminister en minister van Mobiliteit, ging dieper in op de noodzaak van een modal shift en hoe die kan worden bevorderd. Frédéric Souchon, oprichter van Ginion Mobility Solutions, vertelde hoe fiscaliteit onze mobiliteit kan verbeteren. Bart Steukers, CEO van Agoria, legde de nadruk op de rol en het belang van innovatie voor de mobiliteit van vandaag en morgen. Tot slot focuste Philippe Degraef, CEO van FEBETRA, op het belang van wegtransport en de logistieke sector. Met die video’s wil het VBO mobiliteit op een meer educatieve manier benaderen.

De Europese Week van de Mobiliteit is ook het ideale moment om, op basis van het Belgian Mobility Dashboard (BMD), de balans op te maken van het eerste deel van 2023. Goed nieuws: de tijd die verloren gaat in files daalde in het eerste deel van 2023 met 15%. Het aandeel fietsers wordt ondertussen steeds groter. Het gebruik van de fiets nam namelijk toe met meer dan 23%.

Tot slot eindigden we deze Week van de Mobiliteit met een intern evenement: onze eigen versie van de Nationale Applausdag. Het doel daarvan was om de eigen werknemers aan te moedigen om vaker de fiets te nemen. Kortom, het was een week vol initiatieven om de voordelen van een betere mobiliteit aan te tonen en te promoten.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.