Nieuws 25 april 2024

Iedereen op de fiets!

In het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en omdat de EU de fiets wil promoten als duurzame vervoersoplossing1, vond op 3 en 4 april in Brussel een informele bijeenkomst plaats van de Europese ministers van Vervoer. Daar ondertekenden de lidstaten de Europese verklaring over fietsen: een echte duw in de rug voor de fiets!

In die verklaring worden essentiële maatregelen voorgesteld voor de ontwikkeling van alternatieve mobiliteit, die we kunnen groeperen rond 7 assen:

  1. 1. Het fietsbeleid ontwikkelen en versterken in het kader van de mobiliteitsplanning.
  2. 2. Inclusieve, betaalbare en gezonde mobiliteit bevorderen door onder andere zo vroeg mogelijk te leren fietsen.
  3. 3. Meer en betere fietsinfrastructuur aanleggen in een samenhangend fietsnetwerk doorheen Europa.
  4. 4. Meer investeren in het gebruik van de fiets en een gunstig fietsklimaat scheppen.
  5. 5. De verkeersveiligheid en -beveiliging verbeteren door fietsers bewust te maken van de verkeersregels en door fietsdiefstal tegen te gaan.
  6. 6. Hoogwaardige groene jobs ondersteunen en een Europese fietsindustrie van wereldklasse ontwikkelen.
  7. 7. Multimodaliteit en fietstoerisme ondersteunen. Fietsen speelt een sleutelrol bij het bevorderen van multimodale connectiviteit. Erkenning van de rol van de fiets als aanvullend vervoermiddel zal het gebruik ervan voor korte afstanden aanmoedigen.

Fietsen wordt steeds populairder

Volgens de laatste studies van de FOD Mobiliteit en Vervoer is het aantal mensen dat de fiets gebruikt als belangrijkste vervoermiddel van en naar het werk gestegen tot 15%2 van de werknemers.

Bovendien opent de elektrificatie van fietsen, vooral van vrachtfietsen, nieuwe perspectieven. In 2023 is het aantal gebruikers van elektrische fietsen gestegen tot 28%, vergeleken met 24% in 2022.

In België kunnen werknemers met een mobiliteitsbudget bovendien kiezen voor een leasefiets of een bedrijfsfiets, en daarbij gaat de voorkeur meer en meer uit naar elektrische fietsen. Volgens de laatste BeMob-enquête3 heeft 6% van de werknemers momenteel een bedrijfsfiets.

Fietsen verbetert niet alleen de mobiliteit, het heeft ook voordelen voor de gezondheid. Laten we deze ‘bike shift’ dus ondersteunen met passend beleid waar iedereen baat bij heeft.

  1. 1 De transportsector is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de broeikasgasuitstoot in de EU. ↩︎
  2. 2 BeMob-enquête over woon-werkverkeer in 2022 en 2023. ↩︎
  3. 3 BeMob-enquête over het gebruik van fietsen en steps (2023). ↩︎
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.