Nieuws 22 maart 2024

BBE buigt zich over interne markt en concurrentievermogen

Op woensdag 13 maart vond een vergadering van Belgian Business for Europe (BBE) plaats op het VBO. Als gastsprekers verwelkomden we Eric Philippart, sherpa van de voormalige Italiaanse premier Enrico Letta, en Timon Salomonson, rechterhand van Pierre Cartuyvels, adjunct-permanent vertegenwoordiger van België bij de EU.  

Eric Philippart sprak over Letta’s toekomstige ‘High-Level Report on the future of the Single Market’, dat op 17 april zal worden voorgesteld aan de staatshoofden en regeringsleiders tijdens een werkdiner. Dat diner wordt georganiseerd door het Belgische voorzitterschap naar aanleiding van de Europese Raad van 17-18 april over het concurrentievermogen van de EU. 
Letta’s rapport zou substantiële oplossingen bieden voor de huidige problemen van de interne markt. Het streeft naar evenwichtige regelgeving die alle stakeholders ten goede komt en legt de nadruk op sectoroverschrijdende benaderingen door middel van ‘storytelling’. Het rapport wordt verdeeld in interne en externe dimensies van de interne markt. De interne dimensie zoomt in op de grootste belemmeringen voor de interne markt, met een focus op bepaalde sectoren. De externe dimensie omvat diverse geopolitieke uitdagingen, zoals de afhankelijkheid van de EU van Chinese export. 

Naast die twee dimensies zal Letta enkele horizontale onderwerpen uiteenzetten, zoals betere regelgeving, en betere handhaving en uitvoering van de EU-wetgeving op nationaal vlak. 

De heer Salomonson evalueerde de ‘wetgevende’ fase van het huidige Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en besprak de voorbereiding van de strategische agenda van de EU voor 2024-2029. De Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU behield in de wetgevende fase haar rol als ‘honest broker’ tussen de verschillende lidstaten.  

Nu de trilogen (de onderhandelingen tussen het Belgische voorzitterschap van de Raad, het Europees Parlement en de Commissie) beëindigd zijn, kijkt België naar de toekomst. De nadruk ligt op het vermijden van overregulering en het verminderen van administratieve lasten voor bedrijven. Het voorzitterschap beschouwt dat als een prioriteit en zal daarover in mei een voorstel indienen. Ook het verzekeren van een ‘level playing field’ blijft prioritair.  

Voor de strategische agenda van de EU voor 2024-2029 zullen de rapporten van Enrico Letta (over de interne markt) en die van de Mario Draghi (over het concurrentievermogen van de EU) een belangrijke rol vervullen.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.