Nieuws 13 maart 2024

BusinessEurope bespreekt EU-VS-relaties op het VBO

De directeuren-generaal van de werkgeversfederaties die lid zijn van de BusinessEurope-koepel kwamen voor hun halfjaarlijkse vergadering samen op het VBO. Pieter Timmermans, CEO van het VBO, nam actief deel aan de discussies.

De deelnemers bespraken een aantal dossiers die door het huidige Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU worden opgevolgd, waaronder het voorstel over de zorgplicht, waar de werkgevers nog steeds niet tevreden over zijn. Ook de voorbereidingen voor de campagne van BusinessEurope in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 9 juni stonden op de agenda.

Van l. naar r.: Markus Beyrer (BusinessEurope), Mark Gitenstein (VS ambassadeur bij de EU), Pieter Timmermans (VBO FEB)

Mark Gitenstein, ambassadeur van de VS bij de EU, was de gast van de dag. Hij schetste de betrekkingen tussen de EU en de VS in een wereld die gekenmerkt wordt door tal van geopolitieke spanningen en herinnerde aan de vele punten van overeenstemming tussen de regering-Biden en de EU (waaronder de steun voor Oekraïne).

Tijdens de uitwisseling met de deelnemers benadrukten de Europese werkgevers hun wens om de trans-Atlantische relatie te versterken. Daartoe moeten er onder andere concrete en permanente oplossingen worden gevonden voor de lopende handelsgeschillen, zoals de Amerikaanse heffingen op de invoer van Europees staal en aluminium en het Airbus-Boeing-geschil. De werkgevers betreurden ook het gebrek aan concrete resultaten die de EU en de VS behaalden tijdens eerdere bijeenkomsten van de TTC (Trade & Technology Council), net als de weinig tastbare resultaten in het dossier van de Critical Raw Materials Agreement. 

Het is te hopen dat beide landen, ondanks de context van de voorverkiezingen in de VS, vooruitgang kunnen boeken op de volgende TTC-vergadering, die op 4 en 5 april plaatsvindt in ons land.



Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.