Nieuws 23 januari 2024

Europese top over cyberbeveiliging brengt experts van over de hele wereld samen

In het kader van het Belgische voorzitterschap van de EU organiseerde het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) op 18 en 19 januari in het Brusselse conferentiecentrum Square de Brussels Cybersecurity Summit. Die top, die in goede banen werd geleid door Phédra Clouner, adjunct-directeur-generaal van het CCB, bracht zo’n 500 Europese beleidsmakers en vooraanstaande experts van over de hele wereld op het gebied van cyberbeveiligingsstrategie, coördinatie en capaciteitsopbouw, investeringen en inlichtingen over cyberbedreigingen samen.

Cyberbeveiliging is een belangrijke politieke prioriteit geworden op EU-niveau, zo bevestigde Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Ook voor ondernemingen, die met een steeds grotere cyberdreiging te maken krijgen, vormt cyberbeveiliging een grote bezorgdheid.

De cyberbeveiligingswereld is continu in beweging en vereist voortdurend innovatieve oplossingen om door het steeds complexere cyberlandschap te navigeren terwijl grootschalige incidenten elkaar in snel tempo opvolgen.

Meer dan zeventig sprekers, waaronder cyberbeveiligingsexperts van gespecialiseerde bedrijven, magistraten, politieagenten, defensie-experts en ethische hackers, bespraken de verschillende soorten cyberdreigingen waarmee België en Europa in 2023 werden geconfronteerd en de lessen die we daaruit kunnen trekken. Ook de rol van artificiële intelligentie in de strijd tegen cybercriminaliteit werd uitvoerig besproken.

Om vertrouwen te kunnen hebben in het digitale tijdperk zijn beveiligingsinspanningen nodig vanaf het ontwerp, moet de integriteit van de toeleveringsketen worden gewaarborgd en moet inzicht worden verkregen in de transformerende impact die artificiële intelligentie kan hebben op het cyberbeveiligingslandschap.

In een tijd waarin Europa cyberweerbaarheid aanmoedigt, is de uitwisseling van informatie essentieel om actieve cyberbescherming te garanderen. In het huidige instabiele geopolitieke klimaat is het belangrijk om de samenwerking tussen lidstaten te versterken. De Europese Unie heeft haar wetgevingsinitiatieven op dat gebied bovendien opgevoerd. Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie komt op een geschikt moment om de balans op te maken van de voornaamste dynamieken op het gebied van cyberbeveiliging en om het nemen van krachtige maatregelen te ondersteunen.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.