Nieuws 24 februari 2024

Hoe vul ik mijn sociale balans correct in?

Registreer de opleidingsinspanningen van uw bedrijf met behulp van de gratis Excel-tool 2024 van het VBO en bereken automatisch de gegevens die nodig zijn voor uw sociale balans 2023.

De opleidingsinspanningen die de Belgische ondernemingen leveren, worden al jarenlang onderschat.

Interprofessionele doelstelling sinds 1 januari 2017


Sinds 1 januari 2017 wordt het systeem inzake de verhoging van de opleidingsinspanningen, zoals dat bestond sinds 2007, en de hieraan verbonden sancties vervangen door een nieuwe regeling.

De interprofessionele doelstelling van 1,9% van de loonmassa wordt omgezet in een interprofessionele doelstelling (alle Belgische ondernemingen samen) van gemiddeld 5 dagen vorming per voltijds equivalent per jaar.

Deze hervorming mag geen aanleiding geven tot een loonkostenverhoging.

Het nieuwe systeem voorziet in de mogelijkheid om opleiding te organiseren op sectoraal vlak of op het niveau van de onderneming door de creatie van een individuele opleidingsrekening. Bij gebrek aan deze twee instrumenten geldt in de onderneming een suppletieve regeling, nl. een gemeenschappelijke pot aan vormingsdagen ten belope van gemiddeld 2 dagen per jaar en per voltijds equivalent.

Het is van cruciaal belang de opleidingen correct te registreren in de sociale balans 2023 (in te vullen in het voorjaar van 2024) om aan te tonen dat u bijdraagt aan de collectieve interprofessionele inspanning.

> Klik hier om de VBO-tool te downloaden




Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.