Nieuws 10 april 2024

Meer dan 500.000 langdurig zieken

Voor het VBO1 is het van fundamenteel belang om een doeltreffend re-integratie- en preventiebeleid te ontwikkelen om de toename van langdurig zieken een halt toe te roepen.

Voor een succesvolle re-integratie, moeten we:

  • vroegtijdig ingrijpen;
  • de aanpak richten op de (resterende) capaciteiten van de werknemer;
  • alle actoren activeren;
  • de samenwerking tussen artsen stimuleren.

De ‘uitgavenpost’ voor invaliditeit is niet min. Nadat ze de uitgaven voor werkloosheid voorbijstaken, bedroegen de kosten in 2023 meer dan 8 miljard euro! Volgens de meerjarige prognoses (in het kader van het globaal beheer voor werknemers) zal die zorgwekkende opwaartse trend zich doorzetten. Naar verwachting zullen ze in 2029 meer dan 13 miljard euro bedragen.

Eind maart publiceerde het RIZIV de jongste cijfers over langdurig zieken (>1 jaar). In de afgelopen 5 jaar zijn er zo’n 100.000 langdurig zieken bijgekomen. Terwijl in 2017 iets meer dan 400.000 mensen langer dan een jaar ziek waren, steeg dat aantal in 2022 tot meer dan 500.000!

We bekijken de werknemers in loondienst, die met 471.927 personen 93,9% van het totaal uitmaken, eens van dichterbij.

De groei is sterker bij bedienden dan bij arbeiders, ook al zijn er proportioneel meer arbeiders (64%) dan bedienden in invaliditeit.

Meer dan driekwart van de langdurig zieken is 45 jaar of ouder. Hoewel er een toename is in elke leeftijdscategorie, was die het sterkst in de oudere leeftijdscategorieën (60-64 en 55-59).

Psychische stoornissen (37,54%) en ziekten van het bewegingsapparaat en bindweefsel (31,88%) zijn de belangrijkste oorzaken van invaliditeit. Om de verergering van gezondheidsproblemen en de stap naar invaliditeit te voorkomen, moet er een preventiebeleid voor arbeidsongeschiktheid worden ontwikkeld, met bijzondere nadruk op die twee belangrijkste pathologieën.

  1. 1Zie ons REFLECT-magazine over de arbeidsmarkt: REFLECT VBO FEB- Tools voor een futureproof arbeidsmarkt ↩︎
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.