Nieuws 28 februari 2024

Vergunningen moeten bovenaan de politieke agenda staan

Een jaar geleden besloot de Europese werkgeverskoepel BusinessEurope een SWOT-analyse uit te voeren van het vergunningenbeleid voor de industrie in Europa. Aan de basis van dat initiatief lag de vaststelling dat buitensporige vertragingen en omslachtige procedures voor het verkrijgen van de nodige vergunningen een strategisch knelpunt vormen dat bedrijven belemmert om te groeien, te transformeren en om hun groene en digitale doelstellingen te bereiken. 

Het was dus de bedoeling om een gemeenschappelijk inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van het vergunningenbeleid voor bedrijven in Europa, om recente wetgevende initiatieven op EU-niveau op het gebied van vergunningen en de verwachte effecten daarvan te beoordelen en om beleidsaanbevelingen op Europees en nationaal niveau uit te werken.

Het VBO tekende present en nam deel aan de werkzaamheden van de taskforce die verantwoordelijk was voor dat project. Zo gaf het de vragenlijst door aan zijn lidfederaties zodat zij die op hun beurt konden verspreiden onder de bedrijven. De werkzaamheden van de taskforce namen enkele maanden in beslag en culmineerden op 13 februari in de publicatie van een studie getiteld “Licence to transform. SWOT analysis of industrial permitting in Europe”.

Van de 240 bedrijven in 21 Europese landen die de vragenlijst beantwoordden, gaf ongeveer 60% aan dat de vergunningsprocedure tussen de één en zes jaar duurt. Voor 83% van de respondenten vormen de complexiteit en lengte van de procedures voor het verkrijgen van een vergunning een belemmering om in Europa te investeren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vergunningsregels vaak verspreid zijn over de EU-regelgeving, dat ze met elkaar overlappen en een aanzienlijke mate van inconsistentie vertonen. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat recente wetgevingsinitiatieven op EU-niveau op dat gebied (zoals de Net-Zero Industry Act) nog steeds een beperkte scope hebben, terwijl alle industrieën en hun infrastructuren snel hun ‘licence to transform’ nodig hebben om zich aan te passen aan de grote veranderingen van vandaag.

De door BusinessEurope gepubliceerde studie kijkt naar de toekomst en doet een aantal aanbevelingen aan beleidsmakers voor de volgende legislatuur. We pikken er enkele uit: vergunningen bovenaan de politieke agenda plaatsen, een uitwisseling van goede praktijken opzetten tussen de Europese Commissie, de bevoegde autoriteiten op nationaal niveau en bedrijven en een expertengroep oprichten om aanbevelingen te doen voor een hervorming van het beleid voor het verlenen van vergunningen in de hele Europese Unie.

Nu de vaststellingen zijn geobjectiveerd en de aanbevelingen geformuleerd, is het dringend noodzakelijk dat de politiek deze kwestie, die van het grootste belang is voor de ondernemerswereld, grondig aanpakt. 

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.