Opinie

Het kraakt en het piept

Het was geen geweldige week voor de Belgische economie en haar bedrijven. Het wordt namelijk alsmaar duidelijker dat ons economische weefsel onder steeds grotere druk komt te staan. Het Federaal Planbureau verwacht dat de Belgische groei dit jaar vertraagt naar 1 procent, ten opzichte van 3,2 procent vorig jaar. Het voorspelt ook dat het begrotingstekort volgend jaar zal oplopen tot 30 miljard euro, waardoor – behoudens een mirakel – het Europese strafbankje onvermijdelijk wordt. Daarnaast zou de loonkost in 2023 stijgen met 7,9 procent en in 2024 nog eens met 4,3 procent. Geen goed nieuws, dus, voor het concurrentievermogen van ons land.

België staat voor een gigantische concurrentiecrisis

Volgens het Federaal Planbureau kon ons land, in tegenstelling tot sommige andere lidstaten van de eurozone, ondanks een vertraagde groei een recessie vermijden. Maar daaronder schuilt een gevaarlijke adder, want onze economische veerkracht lijkt steeds meer op een fata morgana.

De loonkosten van bedrijven zullen tegen 2024 met maar liefst 26 procent zijn gestegen in vier jaar tijd. De binnenlandse vraag wordt door de automatische indexering op peil gehouden, maar komt tegen een wel bijzonder hoge kost. Als kleine, open en op exportgerichte economie prijzen we onszelf de markt uit.

De boemerang van niet structureel hervormen

Naast het concurrentievermogen van ons land, staat ook de Belgische begroting onder bijzonder zware druk. De uitzonderlijke crisissen: COVID-19, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne, hebben de begroting geen goedgedaan. Maar vooral door te laat en te weinig daadkrachtig ingrijpen, dreigt onze begroting nu ernstig te ontsporen.

Tijdens deze legislatuur was een werkzaamheidsgraad van 80% de heilige graal om onze begroting op orde te brengen en onze pensioenen betaalbaar te houden. De bereikte arbeidsdeal blijkt vooral een slag in het water te zijn. Ook de pensioendeal was slechts een beperkte hervorming, met een beperkte aanpassing van de perequatie bij de overheidspensioenen als uitschieter. Het uitblijven van de noodzakelijke structurele hervormingen dreigt in de komende jaren als een boemerang in ons gezicht terug te keren.

Gevaarlijke cocktail

Met een afkalvende concurrentiekracht, vertraagde groei en loonkosten die ontsporen, hebben bedrijven nu nood aan een daadkrachtig ingrijpen. Er kan niet van de bedrijven worden verwacht dat zij opnieuw een bijdrage leveren om de begroting te stutten. In aanloop naar de verkiezingen zorgt dat alles voor een bijzonder gevaarlijke en explosieve cocktail, waarbij economische achteruitgang dreigt. Als de kaarten na de verkiezingen bovendien moeilijk liggen om in 2024 een nieuwe regering te vormen, dan dreigt volledig immobilisme. En laat dat nu het laatste zijn wat onze bedrijven nodig hebben.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.