Opinie

‘Voor een Beter België’, een toekomstplan richting 2030!

Vandaag staan we meer dan ooit op een keerpunt. De inzet van de komende verkiezingen zullen fundamentele hervormingen moeten zijn als we volledige stuurloosheid willen vermijden. Daarom stelden we deze week, zo’n zes maanden voor de verkiezingen en na maanden van intensief voorbereidend werk, ons toekomstplan richting 2030 aan de buitenwereld voor. ‘Voor een beter België’. Onder die noemer sturen we tien kernboodschappen – we noemen ze speerpunten – naar politiek België. Tien speerpunten om de uitdagingen waar ons land vandaag voor staat te overwinnen en ons zo opnieuw naar de kop van het Europese peloton te loodsen.

‘Voor een beter België’, daar kan niemand tegen zijn. Iedereen in dit land verdient het om het goed te hebben. Maar dat streven mag niet stranden als een nobel doel. Ook mag men niet in de val van populistische en simplistische oplossingen trappen, dat zijn vaak kortetermijnoplossingen die we als samenleving nadien als een boemerang in het gezicht terugkrijgen. Met ons toekomstplan en zijn tien speerpunten zijn we ervan overtuigd dat we de blauwdruk geven van een gebalanceerd en slagvaardig regeerakkoord voor de beleidsploeg die na de verkiezingen van 2024 aan de slag gaat.

In ons uitgebreid toekomstplan ‘Horizon België 2030’ lijsten we 30 concrete, onderbouwde en becijferde oplossingen op voor evenveel uitdagingen waarmee ons land vandaag en morgen te kampen krijgt.  Dat plan moet de politieke partijen en hun studiediensten in staat stellen om een holistische en samenhangende visie te ontwikkelen.

10 uitdagingen, 10 oplossingen

Van die 30 uitdagingen schuiven we 10 speerpunten naar voor die belangrijke intersectorale aandachtspunten én cruciale hefbomen vormen voor onze toekomstige welvaart en maatschappelijke belangen:

  • Vergunningen – Versnellen naar duurzaamheid via ‘fast lane’-vergunningen en 5% van het bbp aan overheidsinvesteringen
  • Energie – Toekomstgerichte energiemix met België als waterstofhub van Europa
  • Loonkosten – Afschaffen automatische indexering en loonnorm
  • Level playing field EU-wetgeving – Obstakels voor besluitvorming uit de weg ruimen
  • Onderzoek & Ontwikkeling – Naar de wereldtop met 4% van het bbp aan investeringen in O&O
  • Arbeidsmarkt – Beperk federale werkloosheidsuitkeringen tot 2 jaar. Langdurig werkzoekenden (>2 jaar) zouden voortaan vallen onder het gewest.
  • Opleiding & vorming – Leren loont: maak vormingsinspanningen 150% fiscaal aftrekbaar
  • Circulaire economie – Van circulaire expertise naar wereldwijd exportproduct
  • Mobiliteit – Slimme kilometerheffing en publiek-privaat investeringspact: de weg vooruit
  • Belastingen – Naar een vennootschapsbelasting van 20%.

Maar daar stopt onze campagne richting de verkiezingen niet. Wel integendeel. Over elk speerpunt gaan we face-to-face in debat met partijvoorzitters. We kiezen bewust voor de uitgebreide debatformule omdat het iedereen de kans biedt de thema’s in de diepte toe te lichten, nuance te brengen, de context te schetsen … iets wat in de huidige, vluchtige mediaverslaggeving meer uitzondering dan regel is.

Weg dus van alle clickbait, sensatie en controverse op een podium waarbij elk panellid nauwelijks 5 minuten spreektijd krijgt en zich dus noodgedwongen beperkt tot oneliners. De debatreeks zetten we op in samenwerking met Kanaal Z/Canal Z en heeft een dubbel doel voor ogen: de bedrijfswereld laten kennismaken met de inhoud van de respectievelijke programma’s van de partijen én een open gesprek aangaan over de cruciale thema’s die volgens het VBO een impact zullen hebben op jobs, duurzame groei en veerkracht in ons land in de komende jaren.

Ik nodig iedereen uit om ons toekomstplan, onze speerpunten en de debatten te ontdekken en zo elkaar te vinden, in dialoog met als leidmotief: waarde en welvaart creëren in een beter België voor iedereen. Daar kan niemand tegen zijn, toch?

Deel deze pagina:

Lees meer artikels over:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.