Pers 20 maart 2024

Jongerenvoorzitters debatteren over de toekomst van België

In het kader van zijn ‘Let’s Talk Elections’-campagne voor de federale en Europese verkiezingen van juni 2024 organiseerde het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) op 19 maart een debat met de voorzitters van de jongerenafdelingen van de Belgische partijen (Mouvement des Jeunes Socialistes, Jeunes MR, DéFI Jeunes, Génération Engagée, Jong N-VA, Jong VLD, Jong Groen, Jongsocialisten en Jong cd&v). Tijdens het GenTonic-event spraken de jongerenvoorzitters zich uit over vier cruciale thema’s voor de toekomst: energie & klimaat, opleiding, loonbeleid & belastingen en Europees beleid. De ideale gelegenheid om verder te kijken dan de verkiezingen en de blik te richten op 2030.

Jongeren boven

Hoe maken we ons land op termijn veerkrachtiger, duurzamer én welvarender dan vandaag? Of nog, wat zijn de noodzakelijke voorwaarden om onze maatschappij, onze economie en onze welvaart optimaal te beschermen tegen de effecten van toekomstige gebeurtenissen, zowel in ons land als wereldwijd?

Die vragen vormen de leidraad voor deze campagne. De leeftijdsgroep van 18-tot-35-jarigen loopt soms verloren in de veelheid aan politieke voorstellen. Nu de verkiezingen van juni 2024 naderen, is het belangrijk om jongeren een duidelijk overzicht te bieden van de standpunten van elke politieke partij. We moeten ze daarvoor rechtstreeks aanspreken, op hun eigen manier en binnen hun eigen context.

Daarom bracht het VBO Ismaël Nuino (Génération Engagée), Oskar Seuntjens (Jongsocialisten), Kee Verheyen (Jong Groen), Laura Hidalgo (Jeunes MR), Jeroen Bergers (Jong NV-A), Khalil Aouasti (Mouvement des Jeunes Socialistes), Nathalie Lambrecht (Jong cd&v), Sepp Tyvaert (Jong VLD) en Jean Kitenge (DéFI Jeunes) samen in BrewDog in centrum Brussel om over die thema’s te debatteren in het bijzijn van hun generatiegenoten.

Elk onderwerp werd ingeleid door een VBO-expert en behandeld door drie voorzitters. Over het slotthema, Europees beleid, gingen alle voorzitters in debat. Ook jonge ondernemers namen deel aan de discussies en gaven concrete voorbeelden van de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd worden en de uitdagingen van morgen.

Faire belastingen (op arbeid/bedrijven)

Tijdens het debat rond faire belastingen op arbeid en bedrijven kwamen er enkele opmerkelijke stellingen naar voren.

Zo stelde Jong cd&v bij monde van Nathalie Lambrecht dat “de automatische indexering de beste bescherming van de koopkracht is, en indien we mensen meer netto willen geven, het plan van Vincent Van Peteghem mee in een duidelijk regeerakkoord moet worden opgenomen”.

Ook Jeroen Bergers van Jong N-VA liet zich daarover niet onbetuigd: “Mensen komen veel te snel in de hoogste belastingschaal terecht. Het verbreden van de belastingschalen is dus noodzakelijk. Een nieuwe Vivaldi-regering zal enkel resulteren in hogere belastingen.”

Khalil Aouasti, federaal volksvertegenwoordiger voor de PS, zei het volgende over het loonbeleid: “Het zijn de werknemers die de bedrijven doen draaien. De lonen moeten dus worden verhoogd voor meer koopkracht, met name door de loonindexering te behouden.”

Klimaat en energie 

Klimaat en energie was duidelijk een prioritair thema voor de jongeren. Zo liet meer dan de helft van het aanwezige publiek weten dat klimaat het belangrijkste thema van de verkiezingen moet worden.

Kee Verheyen, co-voorzitster van Jong Groen, pikte daarop in: De klimaatcrisis is allesomvattend. Elk ander thema wordt beïnvloed door onze klimaatuitdagingen, het is dus logisch dat dit het belangrijkste thema moet zijn.”

Laura Hidalgo, voorzitster van Jeunes MR, ziet die mobilisatie van de jongeren ook: “Jongeren zijn zich bewust van de klimaatkwestie en komen in actie. De MR staat achter een energiemix met kernenergie, om onze energieafhankelijkheid te compenseren.”

“Het klimaat moet niet enkel het belangrijkste verkiezingsthema zijn. Het moet ook de prioriteit van de volgende regering worden”, bevestigde Ismaël Nuino, voorzitter van Génération Engagée.

Arbeidsmarkt

Een ander heet hangijzer tijdens het debat was de arbeidsmarkt en hoe we die futureproof kunnen maken richting 2030. Dankzij jong onderneemster Margot Vanden Bossche kwamen ook de uitdagingen omtrent het statuut student-ondernemer aan bod.

De Jongsocialisten, vertegenwoordigd door Oskar Seuntjes, waren duidelijk: Onze beste grondstof zijn onze jongeren, maar we benutten hen niet genoeg. Voor onze welvaartsstaat, maar ook voor de mensen zelf is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen aan de slag zijn.”

Jong VLD zag verschillende mogelijkheden om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen: “Men moet werk maken van een aanklampender en activerender beleid. Er kan gekeken worden naar degressieve uitkeringen en het beter responsabiliseren van de verschillende regio’s.”

Voor Jean Kitenge en DéFI Jeunes is opleiding de sleutel: “We hebben talenten, maar dat zijn ruwe diamanten die we moeten slijpen. We willen dat jongeren op school digitale vaardigheden leren, maar ook bedrijfsbeheer. Zo kunnen we hen helpen ondernemen.”

Europa

Op het einde van het debat werd ook het thema Europa aangesneden met de vraag of de EU jongeren een goed perspectief biedt. Daar was er over het volledige thema eensgezindheid, ook in het publiek. Bijna driekwart van de aanwezigen was van mening dat Europa de jongeren een goed perspectief biedt. 

Deze verkiezingen brengen veel uitdagingen met zich mee. Het VBO vindt het belangrijk om ook de jongere generatie te bereiken, want zij zullen de samenleving en economie van morgen vormgeven. Hen een stem geven is essentieel. Dit evenement was een kans om hen rechtstreeks aan te spreken en hun stem te laten horen.

~ Pieter Timmermans, CEO van het VBO
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.