Nieuws 24 april 2024

Inhuldiging state-of-the-artmagazijn van Takeda in Lessines

Op 18 april 2024 werd het nieuwe magazijn van Takeda officieel geopend. Ook Monica De Jonghe, bestuurder-directeur-generaal van het VBO, was daar aanwezig. Takeda is een bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van hooginnovatieve medicatie voor het behandelen van zeldzame ziektes. Het magazijn, dat overigens beantwoordt aan alle duurzaamheidsvereisten (o.a. netto-nuluitstoot van broeikasgassen), heeft de ambitie om de 250.000 patiënten met zeldzame ziektes in 80 landen tijdig te bevoorraden. 

Naar aanleiding van de openingsceremonie nam Monica De Jonghe deel aan een debat met Jean-Luc Crucke van Les Engagés en Laurent Heyvaert van Ecolo met als centraal thema: hoe bereik je een meer duurzame logistiek voor de biofarmaceutische industrie en welke rol moet de politiek daarin opnemen? Monica De Jonghe wees op het belang van het vervoer via de lucht, het spoor, het water en de weg, en de rol van de politiek om te zorgen voor de noodzakelijke omkadering en investeringen om dat vervoer te verduurzamen en een betere spreiding ervan over de volledige dag mogelijk te maken.

Ze benadrukte ook dat een langetermijnvisie moet worden uitgewerkt op het vlak van duurzame brandstoffen en elektrificatie. Bovendien is het essentieel dat de politiek kiest voor een globale mobiliteitsaanpak, ongeacht de verschillende beleidsniveaus. Tot slot wees ze ook op de noodzaak om de drie handicaps (loon- en energiekosten en administratieve lasten) aan te pakken op politiek niveau. Dat is essentieel om niet enkel logistiek, maar ook productie, research, klinische studies, market access van de sector in België te houden of, nog beter, aan te trekken.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.