Nieuws 24 april 2024

Economische veiligheid: Het Platform International buigt zich over een wereldwijde uitdaging

Op 22 april kwam het Platform International van het VBO, onder voorzitterschap van Jan Grauls, bijeen om het te hebben over economische zekerheid op Belgisch, Europees en internationaal niveau. Zowel leden van onze sectorfederaties, ondernemingen en andere werkgeversorganisaties, als vertegenwoordigers van de federale en regionale overheden namen aan die vergadering deel. Ze bespraken er de huidige economische risico’s en de initiatieven van de overheden om die tegen te gaan, en onderzochten de mogelijke impact van die risico’s op de internationale handel.

De besprekingen gingen meer bepaald over de evolutie van geopolitieke risico’s en de economische veiligheid op verschillende niveaus en de gevolgen daarvan voor Belgische ondernemingen.

Vanuit Peking gaf Massimo Bagnasco, vicevoorzitter van de Europese Kamer van Koophandel in China (EUCCC), een overzicht van de economische situatie in China en verduidelijkte hij hoe daar naar de ‘de-risking’-initiatieven van de EU wordt gekeken. Hij sprak ook over de nieuwe maatregelen ter bevordering van buitenlandse investeringen die China op 19 maart 2024 aankondigde.

Damien Levie, hoofd van de afdeling Technologie & Veiligheid bij het DG Handel van de Europese Commissie, presenteerde vervolgens de Europese economische veiligheidsstrategie, waaronder de versterking van nationale mechanismen voor de screening van buitenlandse investeringen en de uitvoercontroles op goederen en technologieën voor tweeërlei gebruik. Frank Arnauts, ambassadeur en coördinator voor economische veiligheid, presenteerde de Belgische overwegingen op dat gebied.

Wat betreft het beheer van de vele risico’s waaraan ondernemingen die in België actief zijn worden blootgesteld, lichtte Pascal Petry, adjunct-administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat, toe hoe ze worden geanalyseerd en beheerd, en hoe erop kan worden geanticipeerd. De heer Petry pleitte voor een intensievere dialoog tussen de veiligheids- en inlichtingendiensten enerzijds, en de privésector anderzijds over de bescherming van het economische en technologische potentieel van ons land.

Tot slot gaf Didier Seeuws, directeur-generaal voor Algemeen en Institutioneel Beleid bij de Raad van de EU, duiding bij het internationale aspect van de conclusies van de informele Europese Raad van 17 en 18 april 2024, alsook bij de toezeggingen met betrekking tot het versterken van het concurrentievermogen van ondernemingen en het uitvoeren van de handelsagenda van de EU.

Ondernemingen die geïnteresseerd zijn in de vergaderingen van het Platform International van het VBO kunnen contact opnemen met Benoit Monteyne ([email protected]).

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.