Focus International Trade − Handelsbetrekkingen versterken

8 november 2023 − Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, dat op 1 januari begint, biedt ons land een unieke kans om zijn verbondenheid met het Europese project te bevestigen, in het bijzonder als het gaat om de goede werking van de interne markt en het handelsbeleid dat de Europese Commissie voert in naam van de 27 lidstaten. Die twee onderdelen van het Europese beleid zijn essentieel voor onze internationaal actieve ondernemingen.
Thomas Julien, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
07 november 2023

Wat de interne markt betreft, ondervinden onze ondernemingen nog altijd te veel moeilijkheden en obstakels bij het exporteren naar of importeren uit andere EU-landen en bij het detacheren van personeel. Dat is bijzonder nadelig voor onze zeer open Belgische economie.

Tijdens het voorzitterschap zal België ook de inspanningen van de Europese Commissie moeten ondersteunen om de handelsonderhandelingen met verschillende internationale partners, zoals Australië, Mercosur en India, vooruit te helpen en vooral af te ronden. België moet er bovendien mee voor zorgen dat de EU haar geloofwaardigheid ten aanzien van de rest van de wereld behoudt, door de ondertekening en ratificatie van de reeds afgesloten handelsakkoorden.

In de eerste helft van 2024 zullen de schijnwerpers, in Europa en daarbuiten, dus op ons land gericht zijn. Het wordt een belangrijke periode, die onze overheden met ambitie en pragmatisme moeten benaderen. En dat binnen een internationale context die wordt gekenmerkt door veelvuldige spanningen en geopolitieke uitdagingen die ook gevolgen hebben voor de internationale handel en dus voor een groot deel van onze ondernemingen. De Europese hefboom kan en moet onze ondernemingen daarom zowel ondersteunen als beschermen. We verwachten dat het Belgische voorzitterschap van de Raad daar succesvol tot zal bijdragen.

> Lees de volledige analyse (PDF)
> Lees de volledige analyse (Doorbladeren PDF)

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.