Nieuws 10 april 2024

Teleurstellende balans voor trans-Atlantische handelsbetrekkingen

De zesde bijeenkomst van de Trade and Technology Council (TTC)1 tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten vond plaats op 4 en 5 april in Leuven, onder auspiciën van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Die laatste TTC voor de verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten later dit jaar was een gemiste kans om de bilaterale handelsagenda vooruit te helpen met concrete en duurzame resultaten voor onze ondernemingen.

Met een jaarlijkse handel van goederen en diensten ter waarde van meer dan 1.200 miljard euro zijn de trans-Atlantische economieën sterk geïntegreerd. De TTC is dan ook van cruciaal belang voor het gezamenlijk aanpakken van de technologische en klimaatuitdagingen. Hoewel de resultaten op handelsniveau eerder teleurstellend zijn, mogen we verheugd zijn over de vooruitgang die is geboekt op het gebied van technologische samenwerking en coördinatie inzake sancties.

Er is namelijk, ondanks de verwachtingen van Europese en Amerikaanse ondernemingen, geen concrete vooruitgang geboekt wat betreft het bevorderen van de trans-Atlantische handel. Aangezien in 2024 aan beide zijden van de Atlantische Oceaan verkiezingen plaatsvinden, zijn concessies tussen beide partners moeilijk en bestaat de vrees dat de werkzaamheden van de TTC zelfs een tijdlang zullen worden stopgezet.

Belangrijkste conclusies voor de handel:

  1. 1. Transatlantic Cooperation on Standards: De EU en de VS delen de wens om wederzijds compatibele technische normen te erkennen en te ontwikkelen om handelsbelemmeringen voor opkomende technologieën te voorkomen, onder meer door informatie uit te wisselen in internationale normalisatiefora.
  2. 2. Transatlantic Initiative on Sustainable Trade (TIST): De VS en de EU hebben zich ertoe verbonden om verschillende mogelijkheden voor de wederzijdse conformiteitsbeoordeling van duurzame producten te onderzoeken.
  3. 3. Clean Energy Incentives Dialogue: Beide partijen zijn bereid om meer transparantie te bieden en willen schadelijke subsidiewedlopen, die het gevolg zijn van hun respectieve industriële en fiscale beleid om groene energie te bevorderen, vermijden.
  4. 4. Critical Minerals: De trans-Atlantische partners hebben het Mineral Security Partnership Forum gelanceerd, dat partnerschappen tussen landen die kritieke mineralen produceren moet formaliseren en aanmoedigen en individuele ontwikkelingsprojecten moet bevorderen, met inachtneming van de sociale en milieunormen.
  5. 5. Export Controls and Sanctions: De EU en de VS zullen hun exportcontroles en economische sancties tegen Rusland meer op elkaar afstemmen om het omzeilen van beperkende maatregelen via derde landen tegen te gaan.
  6. 6. Investment Screening: De partners kwamen overeen om hun technische samenwerking en de uitwisseling van best practices te intensiveren.

De besprekingen over een mogelijke bilaterale overeenkomst inzake kritieke mineralen (Critical Minerals Agreement), waarover parallel met de TTC wordt onderhandeld, zijn nog niet afgerond. Dankzij die overeenkomst zouden Europese ondernemers gebruik kunnen maken van de status van handelspartner van de VS en, op basis van welbepaalde criteria, toegang krijgen tot bepaalde subsidies onder de Amerikaanse Inflation Reduction Act.

  1. 1De in september 2021 opgerichte TTC dient als dialoog- en coördinatieplatform voor de technologie- en handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, en behandelt onderwerpen als handelsbelemmeringen, industriële subsidies, economische veiligheid, veerkracht van waardeketens, halfgeleiders en governance op het gebied van artificiële intelligentie. Die tweejaarlijkse bijeenkomst op hoog niveau wordt bijgewoond door de uitvoerende vicevoorzitters van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis en Margrethe Vestager en Eurocommissaris voor interne markt Thierry Breton aan Europese zijde, en minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, minister van Handel Gina Raimondo en US Trade Representative (USTR) Katherine Tai aan Amerikaanse zijde. ↩︎
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.