REFLECT VBO FEB – Redt ESG de finance van uw business?

20 december 2022 – In deze editie blokt de cover: ‘Redt ESG de finance van uw business?’. Europa mikt op een koolstofneutrale samenleving tegen 2050. Dat betekent dat we met zijn allen onze manier van produceren en consumeren radicaal moeten veranderen.

 

De tijd van ‘vrijheid blijheid’ is definitief voorbij. Vandaag al verplichten steeds meer overheden, van Europees tot lokaal, bedrijven en organisaties om hun strategie, beleid en operaties ESG-proof te maken. In mensentaal: zorg dat je als bedrijf bijdraagt aan het milieu en milieuvriendelijk presteert (Environment), dat je je menselijke kapitaal met zorg behandelt (Social) en dat je je organisatie op een deugdelijke manier bestuurt (Governance) … en dat je daarover op een transparante manier communiceert en rapporteert.

Ook al ben je dat als bedrijf (nog) niet verplicht, het kan een wereld van verschil maken tussen financiering krijgen of niet. 

Hoe begin je daaraan? En tegen wanneer? Wat is duurzaam, wat niet? Laat u inspireren door de selectie artikels van de jongste editie van het VBO-magazine REFLECT.

Schone schijn kan dodelijk zijn
Niet-financiële rapportering biedt voordelen voor de onderneming, haar aandeelhouders, consumenten, klanten, partners en werknemers. Een sterke, authentieke rapportering verstevigt de maatschappelijke ‘licence to operate’. De kost ervan is zo meteen ook verantwoord. <lees meer

Selecteer businessrelevante indicatoren
Identificeer je (interne en externe) stakeholders, doe de materialiteitsanalyse en schrijf het verslag. Klinkt eenvoudig, maar is het niet. Agristo, producent van diepgevroren aardappelproducten, geeft alvast vier hands-on tips.<lees meer> 

ESG-rapportage door de ogen van Febelfin
“Wie hardleers op korte termijn blijft denken, zal het hooguit nog drie, vier jaar uitzingen.” Karel Baert & Tom Van Den Berghe winden er geen doekjes om. Een gebrek aan duurzaam ondernemen zal zich vertalen in hogere financiële risico’s voor de onderneming en haar stakeholders. <lees meer

Mis geen enkel artikel. Klik hier

Liever REFLECT in uw brievenbus? Neem een gratis abonnement.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.