Nieuws 23 april 2024

Belgische ‘repair index’ helpt circulaire economie niet vooruit

“Willen we een echt verschil maken in de transitie naar meer duurzame producten die beter herstelbaar zijn en met een langere levensduur, dan moet dat op Europees niveau gebeuren”, zegt VBO-experte Vanessa Biebel. “De manier waarop België de zogenaamde repair index op eigen houtje invoert, zal zijn doel voorbijschieten.”

De invoering van een ‘herstelbaarheidsindex’ (ook wel ‘repair index’ genoemd) om consumenten te helpen kiezen voor meer duurzame producten, is een positief idee. Maar de Belgische invulling van het dossier is een schoolvoorbeeld van de kloof tussen beleid en praktijk.

Er zijn in ons land al tal van voorbeelden van ‘gold-plating’ (lees: in België veel strenger zijn dan Europa voorschrijft), maar dit dossier spant wel de kroon. De Belgische regels brengen zoveel administratieve lasten en kosten voor producenten en retailers met zich mee dat de voordelen voor het milieu wegsmelten. Om nog niet te spreken van de rechtsonzekerheid die ons land creëert, wetende dat Europa momenteel sleutelt aan een eigen breed wetgevend kader.

Bedrijven steunen de circulaire economie, maar dan wel op een efficiënte en rechtszekere manier

Op die manier verliest de Belgische herstelbaarheidsindex volledig zijn deugdzame doel, namelijk om consumenten, producenten en verkopers te helpen kiezen voor meer duurzame producten. Een doel dat de ondernemingen volledig onderschrijven. Ze stimuleren innovatieve oplossingen en stellen zelfs maatregelen voor om de circulaire economie, waaronder de herstelbaarheid, te bevorderen.

Wat is de Belgische herstelbaarheids- en levensduurindex?
Minister van Leefmilieu, Klimaat en Green Deal wil een herstelbaarheidsindex invoeren die later zal worden vervangen door een bredere levensduurindex. Het gaat telkens om een score van 1 tot 10 die wordt berekend op basis van verschillende criteria, zoals demonteerbaarheid, robuustheid en de beschikbaarheid van wisselstukken.
Het betreft dus eigenlijk een mogelijke dubbele index. Op lange termijn zou op  sommige tv’s of wasmachines een herstelbaarheidsindex te zien kunnen zijn en op andere een levensduurindex.

Kortom, om de circulaire economie vooruit te helpen zonder ons concurrentievermogen opnieuw te ondermijnen, pleit het VBO voor een geharmoniseerde en ambitieuze EU-aanpak die op een doeltreffende manier echt het verschil kan maken.

Bovendien wordt de Belgische herstelbaarheidsindex op termijn vervangen door een bredere levensduurindex, die nieuwe criteria bevat. Die zal dan later opnieuw worden vervangen door de Europese repair index. Die voortdurende verandering is geen staaltje van rechtszekerheid. Wel integendeel.

Ten slotte geeft de Belgische index enkel de mate van ‘herstelbaarheid’ aan. Hij geeft geen recht op herstel. Zo’n ‘right to repair’ wordt trouwens ook op Europees niveau uitgewerkt.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.