Nieuws 23 april 2024

Belgisch EU-voorzitterschap zet circulair ondernemen in de schijnwerpers

Op 15 en 16 april vond het jaarlijkse World Circular Economy Forum (WCEF) plaats in Brussel. Tijdens dat forum werden mondiale inzichten en ‘best practices’ over de circulaire transitie uitgewisseld. Het is een ideaal netwerkmoment voor bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheidsinstellingen.

Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde een dag later nog een conferentie waarin de Belgische circulaire ondernemers en initiatieven voorgesteld werden aan het internationale publiek. Zo werd het Belgisch circulair ondernemerschap – dat ook bij het VBO hoog op de agenda staat – terecht in de schijnwerpers gezet.

De titel van de conferentie ‘Experimenteren voorbij: de leidende rol van Europa in de mainstreaming van de circulaire praktijk’ weerspiegelt duidelijk de inzet. Met de Green Deal zet Europa volop in op de transitie naar een duurzame en koolstofarme industrie waarin circulaire economie centraal staat. Om die doelen te bereiken is een systematische verandering nodig op alle niveaus van de samenleving.

Tijdens het WCEF24 hebben alle Belgische partners (Vlaanderen Circulair, Circular Wallonia, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de federale overheid) alvast laten zien hoe we de experimentele fase voorbij zijn en circulaire economie een gangbare praktijk is geworden in onze bedrijven, steden, kennisinstellingen en voor onze burgers. Ook het VBO nam deel aan dat belangrijke evenement. Deze video illustreert het succes van circulair ondernemen in België.

Het publieke programma werd opgevolgd door acht verschillende workshops en thema’s gaande van circulair bouwen over bio-economie tot duurzame batterijen. Er was ten slotte ook een besloten deel (informele Raad) waarin beleidsexperten de kans kregen om strategieën te ontwikkelen voor de verdere implementatie van circulaire economieprincipes binnen Europa.

Meer informatie over het evenement

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.