Nieuws 21 februari 2024

250 miljoen euro om de economische transitie te versnellen

De federale regering heeft zich ertoe verbonden om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken. Om binnen die context de transitie van onze economie te versnellen, tast ze diep in de buidel. De regering maakte namelijk een budget van 250 miljoen euro vrij om ondernemingen en projecten te ondersteunen die ertoe bijdragen de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en jobs te creëren in de groenetechnologiesector.

Hoe zal dat concreet verlopen?

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) – de financiële tak van de staat – zal instaan voor het beheer van de fondsen. Die fondsen zullen worden gebruikt voor kapitaalinvesteringen of leningen aan ondernemingen (tot 25 miljoen euro per project).

Er werden daartoe prioritaire uitdagingen en sectoren geïdentificeerd. Zo moeten eerst en vooral het verbruik en de vervuiling van water, de afvalproductie en de uitstoot van broeikasgassen worden verminderd in sectoren zoals de chemie-, petrochemie- en energiesector in het algemeen, in de landbouw en bij de gezinnen. 

Het idee is niet alleen om de ecologische transitie te versnellen, maar ook om de concurrentiekracht van de Belgische industrie te verhogen. En stilletjes hopen we nieuwe kampioenen te ontwikkelen die met hun ecologische oplossingen ook internationaal aan de bak komen. Desgevallend kunnen we hen in hun groei volgen en ervoor zorgen dat ze in België verankerd blijven”, aldus Koen Van Loo, CEO van FPIM in Knack (23/01/2024).

Drie voorwaarden om in aanmerking te komen voor financiering

Om in aanmerking te komen voor financiering uit het fonds voor de ecologische transitie moeten ondernemingen aan drie voorwaarden voldoen:

  • De transitie van de Belgische economie naar een ‘net zero’-impact op het milieu versnellen.
  • Het concurrentievermogen en de toegevoegde waarde van de Belgische economie en industrie versterken, rekening houdend met de negatieve externe effecten.
  • De voedingsbodem vormen voor potentiële nieuwe kampioenen die ecologische oplossingen in binnen- en buitenland promoten.

Een langetermijnverbintenis

Het nieuwe fonds voor de ecologische transitie is een langetermijnverbintenis van de federale regering, want het gaat om een opdracht voor 30 jaar die hernieuwbaar is. De fondsen staan open voor ondernemingen van alle groottes en moeten uiterlijk op 31 december 2026 worden geïnvesteerd.

Als u zich aangesproken voelt door dit initiatief, als u er dus van overtuigd bent dat uw onderneming zou kunnen bijdragen aan de vergroening van de economie, aarzel dan niet om contact op te nemen met de FPIM.

Het VBO verwelkomt dit initiatief, dat ondernemingen die zich inzetten voor de transitie zal ondersteunen. Het is belangrijk dat alle, zowel publiek als private actoren zich inzetten om die belangrijke uitdaging aan te gaan.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.