Nieuws 16 februari 2024

“Alea iacta est: verregaande maatregelen tegen eenmalige verpakkingen” 

De ‘Single Use Plastic’- of SUP-richtlijn (van juni 2019) verplicht lidstaten om maatregelen te nemen om de consumptie van bepaalde eenmalige verpakkingen te verminderen. Ze voorziet ook in een verbod van enkele specifieke kunststofproducten die het meest schadelijk worden geacht voor het milieu (zoals plastic rietjes et wattenstokjes). In december 2021 werd een eerste KB gepubliceerd om die richtlijn om te zetten. Minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi sprak echter altijd haar ambitie uit om nog verdere maatregelen te nemen. Na jaren van politieke en juridische discussies en veranderende voorstellen werd er tijdens de ministerraad van 9 februari 2024 toch een compromis gevonden. We geven in dit artikel een stand van zaken en lichten de belangrijkste maatregelen van het nieuwe KB SUP toe.  

Overzicht huidige maatregelen 

Op 9 december 2021 werd een eerste KB SUP (betreffende producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten) gepubliceerd. Volgens de Raad van State bevatte dat KB echter geen duidelijke motiveringsgrond en werd de SUP-richtlijn niet correct omgezet. In een recent arrest van de Raad van State werd dat eerste KB SUP dan ook nietig verklaard. Er volgde een nieuw KB SUP waarin de SUP-richtlijn letterlijk werd omgezet. Voor de maatregelen die voor een aantoonbare consumptievermindering van bepaalde eenmalige verpakkingen moeten zorgen werd een nieuwe (tweede) KB SUP (II) op de ministerraad van 9 februari 2024 goedgekeurd.  

Nieuwe verbodsbepalingen voor eenmalige verpakkingen 

In het tweede KB SUP staan heel wat verbodsmaatregelen voor bepaalde eenmalige verpakkingen die kunststof bevatten. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de verbodsmaatregelen voor de verschillende soorten verpakkingen en hun datum van inwerkingtreding. Daarnaast gaat het toepassingsgebied verder dan wat de SUP-richtlijn voorstelt door ook enkele maatregelen te nemen over het gehalte aan gerecycleerde inhoud van bepaalde producten zoals bijvoorbeeld kunststof compostbakken.  

TABEL: overzicht van de verschillende verbodsmaatregelen in het nieuwe KB SUP

Datum maatregel / Soort verpakking Ingang van het verbod na publicatie in BS Vanaf januari 2026 Vanaf januari 2028 Vanaf januari 2030 
Food containers  Artikel 3  Verbod indien minstens uit 10% kunststof  Verbod indien minstens uit 8% kunststof Ter plaatse: verbod indien minstens 3% 
Takeaway: verbod indien minstens 6% 
Bekers Artikel 7 Verbod 10 dagen na publicatie van drinkbekers voor eenmalig gebruik uit 100% kunststof  Verbod indien minstens uit 10% kunststof  Verbod indien minstens uit 8% kunststof Ter plaatse: verbod indien minstens 3% 
Takeaway: verbod indien minstens 6%  
Kunststof stokjes en prikkers Verbod 6 maanden na publicatie    
Bestekken en borden die geen kunststof bevatten Verbod 6 maanden na publicatie    
Ongeadresseerd geplastificeerd reclamedrukwerk Verbod 6 maanden na publicatie    

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat vanaf 2028 een eenmalige verpakking voor voedsel die 8% of meer kunststof bevat verboden zal worden zowel voor consumptie ter plaatse als voor meeneemgerechten voor onmiddellijke consumptie.  

Is de teerling definitief geworpen? 

De vraag is nu of de teerling al dan niet definitief geworpen is. Het recente arrest van de Raad van State over het eerste KB SUP doet daarover immers twijfel ontstaan. De Raad van State moet namelijk nog een advies uitbrengen over het nieuwe KB waardoor eventuele aanpassingen nog mogelijk zijn.  

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.