Nieuws 06 maart 2024

Artificiële intelligentie en de uitzendkracht van morgen

Het gebruik van artificiële intelligentie maakt inmiddels al een groot deel uit van onze samenleving en heeft zijn weg gevonden naar tal van sectoren. Ook binnen de uitzendsector zien we een groeiende belangstelling voor die innovatieve technologie. De snelheid waarmee die evolutie zich zal voortzetten, valt moeilijk te voorspellen. Wel zeker is dat het thema de komende jaren centraal zal staan in de discussies over werkgelegenheid, de kwaliteit van jobs en het welzijn van werknemers.

Dat zette Preventie en Interim, de centrale preventiedienst van de uitzendsector, die al 25 jaar non-stop ijvert voor de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten, ertoe aan om van artificiële intelligentie het hoofdthema te maken van hun verjaardagsevent op 28 februari.

In hoeverre zijn werkplekken waar artificiële intelligentie ingang heeft gevonden of zal vinden, veilige en gezonde omgevingen voor werknemers en uitzendkrachten? Is vandaag de potentiële impact van AI op de werkplek gekend voor uitzendkrachten en werknemers? Is het mogelijk dat sommigen nooit meer een job vinden? Moeten we artificiële intelligentie omarmen of negeren? En evolueren die werkplekken naar controle- en prestatiegedreven omgevingen?

Een eminent panel, bestaande uit Filip Van den Abeele (wetenschapscommunicator & auteur van het boek ‘Technologie twijfelt ook’), Lode Lauwaert (professor Techniekfilosofie aan de KU Leuven & auteur van het prijswinnende boek ‘Wij, robots’) en Sébastien Bellin (voormalig kapitein van de Belgian Lions en overlevende van de terroristische aanslagen in 2016), gemodereerd door Frédéric Deborsu, formuleerde antwoorden en etaleerde zijn inzichten. De sociale partners mochten vervolgens de discussie voeden.

Kris De Meester (VBO) hield een pleidooi voor een benadering gericht op het benutten van de opportuniteiten die digitalisering en artificiële intelligentie bieden voor het verbeteren van de productiviteit, de kwaliteit van jobs, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden, de arbeidsrelaties en de arbeidsorganisatie, zonder blind te zijn voor de uitdagingen en risico’s die ermee gepaard gaan. Hij verwees daarbij naar het akkoord van de Europese sociale partners over digitalisering dat voorziet in een gezamenlijk beheerd en actiegericht kader dat werkgevers en werknemers in staat stelt om die opportuniteiten aan te grijpen en om te gaan met de uitdagingen van de digitale transformatie in de wereld van werk. Sociale dialoog, in onderling vertrouwen, is in elk geval veel beter in dit verhaal dan het alternatief van wetgevend opgedrongen maatregelen en ‘oplossingen’.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.