Nieuws 21 juni 2023

Digital Assembly 2023: een digitaal, open en veilig Europa

© Flickr | Swedish Presidency of the Council of the European Union
Het VBO nam op 15 en 16 juni deel aan de Digital Assembly die plaatsvond in Stockholm en georganiseerd werd door het Zweedse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. Dit jaar lag de focus op  een digitaal, open en veilig Europa. Tijdens de conferentie kregen de publieke sector, de academische wereld, het bedrijfsleven en het middenveld de gelegenheid vooruit te blikken op de toekomst van de Europese digitale ontwikkeling.

Thierry Breton, Europees commissaris voor Interne Markt, en Erik Slottner, Zweeds minister van Openbaar Bestuur openden de conferentie met een positieve boodschap. Het digitale decennium biedt de EU kansen voor innovatie, groei en concurrentievermogen op mondiaal niveau. De versnelling van de digitalisering betekent echter tegelijkertijd dat de beveiliging moet worden verbeterd. Europa bevindt zich op een cruciaal moment voor het bepalen van onze digitale toekomst. Tijdens de verschillende sessies namen hooggeplaatste en inspirerende sprekers het woord. Tal van onderwerpen werden aangesneden: de ontwikkeling van een veilige Europese identiteit, het opschalen van de Europese cyber- en ICT-sectoren, de vooruitgang op het gebied van kwantumtechnologieën en de uitvoering van Europa’s digitale decennium. De eerste plenaire vergadering bood een overzicht van de vooruitgang die geboekt werd onder het beleidsprogramma voor het digitale decennium, de overkoepelende strategie voor de Europese digitale transformatie. De sessie bracht ook inzichten in enkele projecten die kaderen binnen het consortium voor Europese digitale infrastructuur (EDIC). Door middel van de EDIC’s kunnen lidstaten gemakkelijker gezamenlijk grootschalige infrastructuurprojecten opzetten, exploiteren en financieren. Jack Hamande, directeur-generaal van het DG Vereenvoudiging & Digitalisering bij de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA), lichtte de Belgische initiatieven toe in het kader van het European Blockchain Services Infrastructure Consortium-EDIC en het European Blockchain Partnership.
VBO – De kansen die het digitale decennium biedt, moeten ten volle gegrepen worden. Het is belangrijk dat op regelmatige basis gereflecteerd wordt over de vooruitgang die op verschillende vlakken gemaakt wordt zodat het beleid correct afgestemd kan worden op de noden vanuit de praktijk.
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.