Nieuws 14 december 2023

EU bereikt akkoord om van duurzame producten de norm te maken

Op maandag 4 december 2023 bereikten de Europese lidstaten een akkoord met het Europees Parlement rond de ‘Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR)’. Die verordening rond het ecologisch ontwerp van producten heeft als doel om producten beter herstelbaar, recycleerbaar en herbruikbaar te maken. Ze moet de consument beter informeren over duurzame producten en bevat ook een verbod op het vernietigen van onverkochte goederen.

Green Deal

De herziening van de bestaande ecodesign-richtlijn kadert binnen het circulair actieplan van de Green Deal. Dat is een ambitieuze koepelwetgeving die van duurzame producten de norm wil maken. Vanaf de ontwerpfase van producten zal men moeten inzetten op o.a. de herstelbaarheid, energie-efficiëntie, herbruikbaarheid en recycleerbaarheid zodat die producten langer op de markt kunnen blijven op een circulaire manier en niet op de afvalberg belanden.

Digitaal productpaspoort

Via de invoering van een digitaal productpaspoort zal alle duurzaamheidsinformatie beter beschikbaar zijn, zowel voor producenten, recyclers als consumenten. Dat moet de herstelbaarheid en recycleerbaarheid van producten faciliteren. De consument zal (waarschijnlijk via een QR-code) informatie krijgen over het energiegebruik, de herkomst, samenstelling, reparatie- en demontagemogelijkheden van het product.

Verbod op het vernietigen van onverkochte goederen

Een van de meest in het oog springende maatregelen is het verbod op het vernietigen van onverkochte goederen. Die regel zal eerst van toepassing zijn op textiel. Teruggestuurde of niet-verkochte textielproducten (kleding) zullen over twee jaar niet meer vernietigd mogen worden maar moeten zo veel mogelijk hergebruikt of gerecycleerd worden. In een latere fase zullen ook elektronica en elektrische apparaten onder dat verbod vallen.

Nog veel werk voor een efficiënte ecodesignwet

In het akkoord staan ook heel wat verduidelijkingen. Zo zal de Europese Commissie in haar eerste werkprogramma, dat uiterlijk negen maanden na de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving moet worden goedgekeurd, prioriteit geven aan een aantal productgroepen. Tot die prioritaire producten behoren ijzer, staal, aluminium, textiel (met name kleding en schoeisel), meubilair, banden, detergenten, verf, smeermiddelen en chemicaliën.

Er ligt echter nog veel werk op de plank van de Europese Commissie gezien de vele gedelegeerde handelingen in de ESPR. Voor elke productcategorie en consumentenartikel moeten de technische details rond ecodesign en productnormen verder aangepast en toegelicht worden. Dat zou zo snel mogelijk moeten gebeuren opdat de industrie zich optimaal kan voorbereiden.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.