Nieuws 28 november 2023

Europees parlement geeft groen licht aan herziening verpakkingsrichtlijn

De ambitie van de Europese Commissie is duidelijk: tegen 2030 moeten alle verpakkingen in Europa recycleerbaar en/of herbruikbaar zijn. Daarvoor kwam er een herziening van de verpakkingsrichtlijn uit 1994, die resulteerde in een voorstel van verordening (de zogenaamde packaging and packaging waste regulation, PPWR). Op 22 november nam het Europees Parlement zijn standpunt in. Met 426 voorkeurstemmen (tegenover 125 tegen en 74 onthoudingen) geeft het Europees Parlement groen licht aan het Commissievoorstel en kunnen de onderhandelingen met de Raad starten.

Verschillende ambitieuze maatregelen in de PPWR

Een herziening van de verpakkingsrichtlijn was noodzakelijk om meer in lijn te zijn met de ambities van de Green Deal. Het nieuwe voorstel van verordening voorziet onder andere in:

  • algemene streefcijfers voor de vermindering van verpakking
  • nieuwe recyclagedoelstellingen en maatregelen om verpakkingsafval tegen te gaan
  • doelstellingen rond gerecycleerde inhoud met specifieke streefdoelen voor kunststofverpakkingen (tegen 2030 en 2040)
  • doelstellingen rond herbruikbare en hervulbare (reuse and refill) verpakkingen tegen 2030 en 2040 voor een brede waaier van voedsel-, drank- en transportverpakkingen.

Standpunt Europees Parlement

Het verslag van rapporteur Frédérique Ries (Renew) maakte al duidelijk dat het Europees Parlement nog extra maatregelen wenst te nemen. Finaal werden enkele bijkomende amendementen ook goedgekeurd zoals onder andere specifieke doelstellingen om plastic verpakkingen te verminderen (met 10% in 2030, 15% in 2035 en 20% in 2040). Bovendien stellen de leden van het Europees Parlement ook een verbod voor op het gebruik van PFAS en bisfenol A in verpakkingen die met levensmiddelen in contact komen om negatieve gezondheidseffecten te voorkomen.

VBO − Het VBO bespreekt samen met zijn leden-sectorfederaties de PPWR in zijn platform Verpakkingen en Verpakkingsafval. Er zijn enkele essentiële voorwaarden voor een efficiënte herziening van de verpakkingsrichtlijn:

  • Het huidige voorstel van PPWR houdt onvoldoende rekening met de specifieke situatie van de lidstaten. België moet zijn koploperspositie in recyclage veilig kunnen stellen en daarvoor moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen huishoudelijke en bedrijfsmatige verpakkingen.
  • We ijveren voor een holistische, wetenschappelijke aanpak bij het bepalen van de verschillende doelstellingen, met oog voor de essentiële functionaliteiten van verpakkingen.

Het VBO steunt de ambities van de Green Deal en kijkt ernaar uit om samen naar circulaire oplossingen voor verpakkingen te kijken. Het zal van cruciaal belang zijn dat de PPWR voldoende rekening houdt met de specifieke Belgische situatie zodat we onze koploperspositie kunnen consolideren.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.