Nieuws 08 november 2023

Het VBO nam deel aan het Brussels SDG Forum 2023

Op 19 oktober vond in cultuurhuis Flagey het jaarlijkse SDG Forum plaats. Dat evenement, dat wordt georganiseerd door 18 private en publieke partnerorganisaties, biedt beleidsmakers, ondernemingen, ngo’s en universiteiten de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ideeën en meningen uit te wisselen over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN.

Ter gelegenheid van dat evenement zette het VBO als partnerorganisatie een workshop op poten. Die workshop, met als titel ‘Race to sustainability: een interactieve quiz over de transitie en de rol van ondernemingen in de samenleving’, was bedoeld om de rol van ondernemingen in de transitie van onze samenleving te verkennen en tegelijkertijd de complexe uitdagingen waarmee zij in de wereld van vandaag, en in het bijzonder in België te maken krijgen, aan te kaarten.

Tijdens die workshop werden de deelnemers ondergedompeld in de Belgische ondernemerswereld en konden ze ontdekken welke rol ondernemingen spelen in de zoektocht naar duurzame oplossingen. De quiz belichtte de acties die bedrijven ondernemen en ging tegelijk in op de obstakels en uitdagingen die ze onderweg tegenkomen.

Er ging daarbij vooral aandacht uit naar belangrijke onderwerpen in de transitie van onze samenleving naar een duurzamer model. Aspecten zoals klimaat en energie, mobiliteit en circulaire economie kwamen allemaal aan bod. De quiz gaf de deelnemers de gelegenheid om met de aanwezige vertegenwoordigers van het VBO en met elkaar over die aspecten en meer in het algemeen over de rol van de ondernemingen bij het bouwen aan een duurzamere toekomst open en constructieve discussies te voeren. 

De workshop van het VBO leidde in het bijzonder tot de volgende conclusies:

  • De privésector speelt een actieve rol bij de verwezenlijking van alle SDG’s. De industrie legt een echte bewustwording aan de dag en heeft de vaste wil om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
  • Een sterke economie leidt tot duurzame vooruitgang, wat op zijn beurt zorgt voor meer welvaart voor iedereen.
  • Om de SDG’s te verwezenlijken, hebben ondernemingen nood aan een duurzaam regelgevend kader, een invloedrijk en ambitieus Europa en een stabiel België.

Dit initiatief van het VBO bewijst eens te meer dat het VBO en zijn leden zich inzetten voor een duurzame toekomst en volwaardige partners zijn in de verwezenlijking van de 17 SDG’s.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.