Nieuws 07 maart 2024

Internationale Vrouwendag 2024 - De kracht van waarden

Vrijdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Een uitgelezen moment voor een goed gesprek met twee leading lady’s van het VBO over vrouwen aan de top. Met hun verhalen en tips willen Monica en Vanessa de aanstormende generatie vrouwen inspireren op hun professionele reis.

Welke waarden drijven bestuurder-directeur-generaal Monica De Jonghe en COO Vanessa Biebel? En hoe zijn die tijdens hun loopbaan geëvolueerd? Monica benadrukt het belang van authenticiteit, persoonlijke groei, leergierigheid, zelfreflectie, en vooral verbinding met je team, de leden-sectorfederaties en alle andere stakeholders, zoals de vakbonden. Vanessa hecht op haar beurt veel waarde aan integriteit en nieuwsgierigheid. Beide vrouwen beklemtonen hoe belangrijk het is om die persoonlijke waarden uit te dragen, ze niet te verloochen en ze via dialoog in te zetten om consensus te bereiken.

Meer diversiteit en inclusie

Opvallend tijdens hun loopbaan? Gendergelijkheid won veel terrein. “Binnen het ‘traditionele mannenbastion’ VBO is de switch al een tijdje geleden gemaakt”, lacht Monica. “Maar daarmee zijn de uitdagingen de wereld nog niet uit. Denk maar aan de lage vertegenwoordiging van vrouwen in CEO-rollen. De cijfers van de Gender Diversity Index van European Women on Boards, liegen niet.” 1 Toch is Monica optimistisch. “Blijven hameren op het belang van gendergelijkheid zal leiden tot meer diversiteit en inclusie op de werkvloer. Dat zal op zijn beurt resulteren in rijkere – waarmee ik indirect ook bedoel ‘meer succesvolle’ – beslissingen en een bredere kijk op de wereld. Ik, en samen met mij de medewerkers van het VBO, laten geen kans onbenut om dat belang te onderstrepen.”

Verder in het gesprek kwamen de persoonlijke uitdagingen en overwinningen aan bod. En wezen Monica en Vanessa op de cruciale rol van de werkgeversfederaties om de positie van vrouwen binnen de bedrijfswereld te bevorderen.

Wees authentiek, nieuwsgierig en durf te kiezen voor wat goed is voor jezelf

~ Monica De Jonghe en Vanessa Biebel

Zelfvertrouwen en gezond verstand

Tot slot nog enkele tips voor jonge vrouwen aan het begin van hun loopbaan. “Heb zelfvertrouwen en streef naar financiële onafhankelijkheid”, benadrukt Vanessa. “Gebruik je gezond verstand en vertrouw bij twijfel op je instinct”, vult Monica aan. “Aarzel ten slotte niet om te kiezen wat het beste is voor jezelf.” Meer weten? Bekijk het volledige gesprek hier.

Meer weten? Bekijk het volledige gesprek hier.

  1. 1. Zie 2021-Gender-Diversity-Index.pdf (europeanwomenonboards.eu) ↩︎
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.