Nieuws 27 maart 2024

Kernenergie in de schijnwerpers: ’s werelds eerste Nuclear Energy Summit

Op 21 maart vond in Brussel de allereerste Nuclear Energy Summit plaats. Het doel van die bijeenkomst was om dieper in te gaan op de rol van kernenergie bij het reduceren van fossiele brandstoffen, het waarborgen van energiezekerheid en het stimuleren van economische ontwikkeling. Meer dan dertig internationale leiders en vertegenwoordigers waren aanwezig en ondertekenden er gezamenlijk de Nuclear Energy Summit’s Declaration.

Aan de voet van het Atomium kwamen een dertigtal landen van over de hele wereld samen voor die ‘meeting op het hoogste niveau’, die exclusief ging over de toekomst van nucleaire energie als klimaatvriendelijke energiebron. De top werd voorgezeten door Belgisch premier Alexander De Croo en Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Ook Pieter Timmermans, CEO van het VBO, was aanwezig.

De top kwam er in navolging van de historische opname van kernenergie in de Global Stocktake. Daarin wordt beoordeeld waar de wereld staat met betrekking tot het bereiken van de doelstellingen van het akkoord van Parijs uit 2015 en hoe tekortkomingen kunnen worden rechtgezet. De eerste Global Stocktake werd uitgevoerd tijdens de COP28 te Dubai, en daarin wordt nucleaire energie ook voor het eerst vermeld als een van de koolstofvrije en -arme technologieën waarvan de ontwikkeling wereldwijd moet worden versneld om de groene en energietransitie te behalen.

Staatshoofden deelden op de top de status van nucleaire energie in hun land en de uitdagingen waar ze voor staan in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Daarnaast bespraken experts tijdens verscheidene panelgesprekken onderwerpen zoals technologische vooruitgang, onderhoud en uitbreiding van nucleaire capaciteit en financiering. Die dag werden in Brussel ook verschillende nevenevenementen georganiseerd.

Ten slotte ondertekenden de participerende landen, inclusief België, de Nuclear Energy Summit’s Declaration. In die verklaring worden beleidsmakers opgeroepen om het volledige potentieel van kernenergie te benutten en om onder andere de nodige financieringsvoorwaarden te implementeren.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.