Nieuws 15 februari 2024

Europa’s 2040 doelstelling: Hoe behalen we klimaatneutraliteit na 2030?

De Europese Green Deal beoogt momenteel een reductie van -55% tegen 2030 en klimaatneutraliteit tegen 2050. Maar wat gebeurt er daartussen? Op 6 februari heeft de Europese Commissie een Communicatie gepubliceerd om dit debat aan te wakkeren. De communicatie beveelt aan om tegen 2040 de broeikasgasemissies van de EU 90% te verminderen ten opzichte van 1990.

Een reductie van 90% zou resulteren in een niveau van Europese broeikasgasemissies in 2040 dat lager ligt dan 850 Mton CO2-equivalent, waarbij koolstofverwijdering uit de atmosfeer moeten toenemen tot 400 Mton CO2. De Commissie roept op tot het ontwikkelen van een post-2030 beleidskader dat rekening houdt met de twee evenwaardige doelstellingen van de Green Deal: een competitieve duurzaamheid en rechtvaardige transitie. Een van de voorstellen van de Commissie is om de European Green Deal ook een industriële decarbonisatie-deal te maken, waarbij wordt verwezen naar de recent gepubliceerde EU Industrial Carbon Management Strategy.

Deze tussentijdse doelstelling is vastgelegd volgens de Europese Klimaatwet, die voorschrijft dat een 2040-target uiterlijk zes maanden na de eerste Global Stocktake onder Akkoord van Parijs moet worden voorgesteld (die plaatsvond tijdens de COP28). Volgens de Commissie zou een voortzetting van het huidige beleid reeds tot een reductie van 88% tegen 2040 kunnen leiden.

De keuze voor een reductie van 90% werd gemaakt op basis van een gedetailleerde impactbeoordeling van de Commissie, die gelijktijdig met de Communicatie voor 2040 werd gepubliceerd. Hierbij werden drie scenario’s geanalyseerd, elk met andere ambitieniveaus en effecten op diverse sectoren: een reductie tot 80%; tussen 85-90% en tussen 90-95%. De specifieke doelstelling van -90% werd gekozen in overeenstemming met de aanbeveling van het European Scientific Advisory Board en door het overwegen van factoren zoals de samenhang en verzekeren van het laagste broeikasgasbudget en de efficiëntie van de verschillende opties.

De Commissie betoogt echter dat om de nodige broeikasgasreducties en koolstofverwijderingen te behalen, bepaalde randvoorwaarden moeten worden nageleefd. Ze omvatten een volledige implementatie van het reeds overeengekomen 2030-kader (Fitfor55), het waarborgen van de concurrentiekracht van de Europese industrie, de focus leggen op een rechtvaardige transitie, het creëren van een gelijk speelveld met internationale partners, en een strategische dialoog opzetten over het post-2030 kader.

Deze Communicatie presenteert enkel een nieuwe doelstelling, maar bevat geen juridisch bindende verplichtingen, noch nationale of sector-specifieke targets of beleidsmaatregelen. Het doel is om het politiek debat te starten en zo te informeren naar de voorbereiding van het post-2030-kader. Het is nu aan de volgende Commissie om een legislatief kader op te stellen en deze doelstelling te concretiseren.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.