Nieuws 06 maart 2024

World Energy Outlook 2023: “We are not on track, but we are not doing that bad”

Terwijl de tractoren op 26 februari naar de Europese wijk afzakten, speelde er zich niet zo ver daarvandaan iets heel anders af: het ‘World Energy Outlook 2023’-evenement. Daar werd het recentste World Energy Outlook-rapport van het Internationaal Energieagentschap besproken en gingen verscheidene publieke en private actoren in debat over de toekomst van de energietransitie. Het event werd georganiseerd door de FOD Economie en Agoria’s Energy Technology Club.

World Energy Outlook (WEO) is een jaarlijks rapport dat wordt gepubliceerd door het Internationaal Energieagentschap (IEA) en een diepgaande analyse en strategische inzichten biedt over de verschillende aspecten van het mondiale energiesysteem, zoals energieproductie, -consumptie, -investeringen, -beleidsmaatregelen enzovoort. Federaal minister van Energie, Tinne Van der Straeten, nam de introductie van de dag voor haar rekening en belichtte de prioriteiten van het federale energiebeleid, waarbij ze sterk de focus legde op Belgische troeven zoals offshorewindenergie.

Vervolgens nam dr. Fatih Birol, Chief Executive bij het IEA, het woord. Hij begon met de uitspraak: “We zijn niet op schema. Maar we doen het ook niet zo slecht.” Birol verwees daarmee naar de doelstelling van het akkoord van Parijs om de mondiale opwarming onder de 2°C te houden. Hoewel de snelle inzet van schone energietechnologieën de verwachte opwarming met ongeveer 1°C heeft verminderd, wordt er nog steeds een temperatuurstijging tot 2,4°C verwacht.

Daarna deelde hij enkele resultaten van het rapport voordat hij zich kritisch uitsprak over drie historische fouten die volgens hem werden gemaakt in het Europese energiebeleid: de te grote afhankelijkheid van Russisch gas, het opgeven van kernenergie door verschillende lidstaten en het verlies van de positie van de EU als wereldleider in de productie van zonne-energie, ten voordele van China.

Hoe Europa dan kan slagen in zijn energietransitie? Dat wordt volgens Birol bepaald door hoe succesvol de EU haar industrieel beleid organiseert, zodat Europa competitief blijft en hoge werkgelegenheidscijfers kan blijven voorleggen. Daarnaast dient de transitie volgens Birol ook rekening te houden met lage- en middeninkomensgroepen.

De interventie van Fatih Birol werd gevolgd door een panelgesprek tussen hem, minister Van der Straeten, Gerrit Jan Schaeffer (EnergyVille), Brecht De Roo (Carmeuse) en Matthias Vergauwen (Microsoft). Er werd gediscussieerd over de vraag of de voortgang in schone energietechnologieën en innovatie voldoende is om onze doelen op het gebied van klimaat en energie te bereiken, welke obstakels er zijn en hoe we die kunnen overwinnen.

In de namiddag werd een ‘deep dive’-sessie georganiseerd rond het recente werk van het IEA over kritieke mineralen in de energietransitie. Tijdens die sessie werd de almaar rijzende vraag naar en het geconcentreerde aanbod van kritieke mineralen geanalyseerd, evenals de daarmee gepaard gaande leveringsproblemen en de te nemen maatregelen. Tot slot volgde een laatste paneldiscussie met industrie-experts van Agoria, Nyrstar en Umicore die meer praktische inzichten deelden rond beleid zoals de Critical Raw Materials Act en de Net-Zero Industry Act en de rol van België in de evolutie van die trend.

U kan de World Energy Outlook 2023 hier vinden.


Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.