Nieuws 06 mei 2024

Reactie VBO – Unaniem advies NAR langdurig arbeidsongeschikte werknemers

De sociale partners in de Nationale Arbeidsraad brachten vorige week een unaniem advies uit over de terugkeer naar werk van werknemers die langdurig arbeidsongeschikt zijn.

De Raad identificeerde een reeks succesfactoren:

  • Inzetten op preventie om te voorkomen dat mensen uitvallen.
  • Zo snel mogelijk tussenkomen wanneer iemand toch ziek valt.
  • Zorgen voor de nodige mentaliteitsverandering in de maatschappij.
  • Het werk (tijdelijk) aanpassen aan de mogelijkheden van de werknemer (maatwerk).
  • Doorstromen naar een andere job bij dezelfde of een andere werkgever.
  • Een goede samenwerking tussen alle betrokken actoren bevorderen.
  • Alle nuttige gegevens verzamelen en benutten om onder andere mogelijke problemen van collectieve aard te detecteren.
  • De bestaande procedures en hulpmiddelen optimaliseren en verbeteren.


Het VBO is tevreden en onderstreept het belang van dit dossier. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het essentieel dat er geen talent verloren gaat. Hoe langer de afwezigheid, hoe moeilijker de terugkeer naar werk. “We zijn tevreden dat de sociale partners over een bijzonder belangrijk onderwerp een unaniem advies naar de regering kunnen sturen,” aldus Monica De Jonghe, bestuurder-directeur-generaal van het VBO. “De goede re-integratie van langdurig arbeidsongeschikte werknemers is een cruciaal element om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. We hopen dat de (toekomstige) regering daarmee aan de slag zal gaan.”

Voor het VBO moeten werkgevers en werknemers daarom, ondersteund en begeleid door de andere betrokkenen waaronder artsen, coaches en private en publieke arbeidsbemiddelingsdiensten de nodige gegevens uitwisselen en samenwerken om een gepaste ondersteuning te bieden, de juiste behandeling aan te reiken en een terugkeer naar werk mogelijk te maken.

Het VBO roept werkgevers op om zo kort mogelijk op de bal te spelen en de mogelijkheden voor een aanpassing van de werkpost of (tijdelijk) aangepast werk ernstig te onderzoeken.

Van werknemers moet worden verwacht dat ze volop meewerken aan het preventie- en re-integratiebeleid en, in functie van hun mogelijkheden, terugkeren naar hun al dan niet aangepaste werk, of actief en ondersteund op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging als een terugkeer naar de oude job niet mogelijk is.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.