Nieuws 07 december 2023

VBO-voorzitter reist mee op staatsbezoek naar Duitsland

Op uitnodiging van de president van de Bondsrepubliek Duitsland, Frank-Walter Steinmeier, brachten de koning en de koningin van 5 tot 7 december een staatsbezoek aan Duitsland. Ze werden vergezeld door een ministeriële alsook door een economische en academische delegatie. VBO-voorzitter René Branders had de eer om ons vorstenpaar te vergezellen. 

België en Duitsland zijn als buurlanden op economisch vlak bijzonder nauw, zelfs letterlijk, met elkaar verbonden. Mooie illustraties daarvan zijn de ethyleenpijpleiding die de Antwerpse chemiecluster in de haven verbindt met het Duitse Ruhrgebied of de lng-pijpleiding van Fluxys die Zeebrugge verbindt met Duitsland. Maar de commerciële banden tussen België en Duitsland worden natuurlijk niet alleen bepaald door de handel in chemieproducten. België exporteert ook veel transportmaterieel, machines en staalproducten naar Duitsland en veel Belgische bedrijven doen investeringen in Duitsland. Een staatsbezoek aan Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, is dan ook een niet te missen kans.

Om die economische banden verder te versterken, organiseerde het VBO in samenwerking met zijn Duitse zusterorganisatie BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie), en met de steun van de AHK debelux, een ‘CEO roundtable discussion’ voor de Belgische bedrijfsdelegatie en een reeks Duitse bedrijven met interesse in ons land.

De economische situatie in onze beide landen, en bij uitbreiding in de hele Europese Unie, is momenteel behoorlijk ongunstig. De COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne, die resulteerde in energietekorten, prijsvolatiliteit en een inflatie van twee cijfers over het hele Europese continent, hadden ernstige gevolgen voor onze exportgerichte economieën. Het is daarom heel belangrijk dat we op wereldniveau competitief kunnen blijven. Het doel van het CEO-rondetafelgesprek was om onze relatieve sterktes en zwaktes te bespreken en om te bekijken hoe België en Duitsland nauwer kunnen samenwerken om de gemeenschappelijke uitdagingen van onze bedrijven aan te pakken.

Een belangrijke factor die het succes van internationaal zakendoen bepaalt, is de geopolitieke situatie. Onze bedrijven zijn nauw verbonden met wereldwijde toeleveringsketens. Als de internationale spanningen oplopen, voelen ze dus snel de gevolgen. Tijdens het CEO-rondetafelgesprek bespraken we hoe we onze veerkracht kunnen versterken door nieuwe internationale partnerschappen aan te gaan en te zorgen voor een betere toegang tot kritieke grondstoffen.

Een andere belangrijke factor om concurrerend te zijn op het wereldtoneel – en een factor die we meer onder controle hebben – is innovatie, het tweede onderwerp van de discussie. René Branders, voorzitter van het VBO, benadrukte dat hoe innovatiever we zijn, hoe groter ons technologisch leiderschap zal zijn, hoe sterker we in de wereld zullen staan en hoe sneller we de groene en digitale transitie zullen kunnen realiseren. Dat zal ons in staat stellen om de industriële basis te verankeren en om een concurrentievoordeel te behalen op nieuwe economische terreinen. Hij wees echter ook op het belang van de juiste randvoorwaarden, die moeten worden ondersteund door een slim industrieel beleid, om daarin te slagen.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.