Nieuws 07 februari 2024

Handels- en Technologieraad EU-VS: bevordering van trans-Atlantische samenwerking

Op 30 januari hielden de EU en de VS in Washington D.C. de vijfde zitting van de Handels- en Technologieraad EU-VS (ook wel de Trade and Technology Council of TTC genoemd). De TTC fungeert als platform voor trans-Atlantische samenwerking op het vlak van handel en technologie en wordt gezamenlijk voorgezeten door Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis, minister van Buitenlandse Zaken van de VS Antony Blinken, minister van Handel van de VS Gina Raimondo, handelsgezant van de VS Katherine Tai en Europees commissaris Thierry Breton. Tijdens de zitting evalueerden de ministers de geboekte vooruitgang in de werkzaamheden van de TTC en gaven ze de strategische richting aan voor de komende zitting. Een overzicht.

1. Vooruitgang lopende initiatieven TTC

De ministers maakten de stand van zaken op van de lopende initiatieven. Ze spitsten zich vooral toe op initiatieven om de bilaterale handel en investeringen te versterken, de economische veiligheid te vergroten en gezamenlijke belangen in opkomende technologieën te bevorderen. Er werd gewezen op de verstoringen in de toeleveringsketen van halfgeleiders, waar intensievere coördinatie tussen de EU en de VS nodig is om de toegang tot essentiële grondstoffen voor de productie van halfgeleiders te waarborgen. Opmerkelijk was de activering van een gezamenlijk TTC-systeem dat vroegtijdige waarschuwingen uitstuurt wanneer er zich verstoringen voordoen in de toeleveringsketen van halfgeleiders. De leden benadrukten dat de kritieke industrieën absoluut moeten worden beschermd tegen externe schokken.

2. Strategische richting voor komende TTC

De ministers gaven de strategische richting aan voor de komende zitting van de TTC, die in het voorjaar door het Belgische voorzitterschap van de Raad zal worden georganiseerd.

Om duurzame handel te bevorderen, hebben de EU en de VS zich ertoe verbonden na te gaan hoe de handel in essentiële goederen voor de groene economie kan worden vereenvoudigd, met de nadruk op meer samenwerking bij de conformiteitsbeoordeling voor milieukritische technologieën. Beide partijen erkenden de cruciale rol van technologie voor duurzame groei en concurrentievermogen. Tijdens een stakeholdersvergadering werd ook de oprichting van een trans-Atlantische groene markt besproken, om de duurzaamheid van de toeleveringsketen te verbeteren en groene investeringen te stimuleren.

Daarnaast werden er initiatieven aangehaald om regelgevingsbarrières aan te pakken die de digitale handel tussen de VS en de EU belemmeren. Beide landen willen de aanpak van screening van investeringen, exportcontroles en innovatie voor tweeërlei gebruik verbeteren. De International Guiding Principles on Artificial Intelligence (AI) en de vrijwillige gedragscode voor AI-ontwikkelaars van de G7 werden positief onthaald. Daarmee bevestigden de partijen hun samenwerking bij het vormgeven van internationale kaders voor AI-governance. Ook de ontwikkeling van 6G-technologie ging erop vooruit. De TTC is het eens over het strategische belang van veilige connectiviteit en boog zich tijdens de besprekingen vooral over de ondersteuning van de uitrol van 5G-netwerken en onderzeese kabels om wereldwijde connectiviteit te vergemakkelijken.

VBO – Het VBO is tevreden met de Handels- en Technologieraad als platform voor dialoog om een coöperatief trans-Atlantisch ondernemingsklimaat te bevorderen en innovatie te stimuleren, ondanks de huidige handelsspanningen tussen de EU en de VS. In de eerste plaats vinden onze ondernemingen het belangrijk nauwer samen te werken op het gebied van opkomende technologieën zoals AI en 6G, gefaciliteerd door publiek-private partnerschappen. Daarnaast is meer samenwerking bij de ontwikkeling, productie en regulering van halfgeleiders essentieel om de samenhang van de regelgeving te behouden. Een laatste aandachtspunt is de nood aan uniforme normen om de cyberveiligheid te verbeteren.
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.