Opinie

Australië: een niet te missen kans

Meer dan 200 bedrijfsleiders nemen deze week deel aan de Belgische economische missie naar Australië onder leiding van prinses Astrid. De schaal van de delegatie toont niet alleen aan dat Australië heel wat te bieden heeft, het is ook het bewijs dat onze Belgische bedrijven exportgeoriënteerd zijn en wereldwijd op zoek gaan naar nieuwe afzetmarken. Het bevestigt ook nogmaals dat economische missies de bedrijven vooruithelpen om wereldwijd nieuwe partnerschappen te sluiten.

Bedrijven uit diverse sectoren, zoals de lifesciences, voeding, bouw en infrastructuur, financiële diensten, sport, design en technologie gaan deze week op zoek naar opportuniteiten in het land ‘down under’. Samen met de officiële delegatie zetten ze de Belgische kennis en knowhow in de kijker.

Als grootste werkgeversorganisatie hechten wij bijzonder belang aan de economische missies om onze handelsbetrekkingen te versterken. Ze bevorderen de toegang tot nieuwe markten over de hele wereld en maken het voor Belgische ondernemingen gemakkelijker om marktinformatie te verzamelen of contacten te leggen met potentiële klanten of partners. De aanwezigheid van een lid van de koninklijke familie mag niet worden onderschat. Het opent deuren want een koninklijk bezoek, naast de officiële contacten, creëert een dynamiek die ons land in de schijnwerpers zet.

Waarom australië?

Deze handelsmissie is een geweldige kans voor Belgische bedrijven om de handel met Australië op te starten of uit te breiden. Dat is trouwens behalve een opportuniteit, ook een noodzaak. 90% van de toekomstige mondiale groei zal in de komende jaren buiten de grenzen van Europa plaatsvinden. Onze bedrijven moeten zich dus richten tot overzeese exportmarkten, zoals Australië. Een land dat erin slaagde om het post-COVID-herstel verder te zetten en dat beschikt over een kapitaalkrachtige middenklasse die bijzondere belangstelling toont voor onze hoogwaardige producten en diensten. Bovendien kan Australië, omwille van zijn ligging, infrastructuur en regionale allianties, fungeren als springplank voor een expansie naar de Indo-Pacific, een van de snelst groeiende regio’s ter wereld.

Vrijhandelsakkoord van groot belang

Naast zo’n economische missie, is er nog een hefboom die de bilaterale handel tussen België en Australië kan versterken. Sinds 2018 onderhandelen de EU en Australië een vrijhandelsakkoord. Hoewel de gesprekken in de laatste rechte lijn zitten, lopen ze de voorbije maanden stroever dan voorheen.

Nochtans zal een akkoord de economische groei stimuleren en talrijke kansen bieden voor ondernemers en burgers. Zo zal het de handel met Australië goedkoper en eenvoudiger maken dankzij onder meer de afschaffing van douanetarieven. Bovendien zal het akkoord ons makkelijker toegang geven tot Australië en zijn kritieke mineralen en grondstoffen, wat gelet op de geopolitieke spanning in de wereld van groot belang is. Zo heeft Australië een van de grootste voorraden lithium, nikkel en andere mineralen die cruciaal zijn voor de groene transitie.

Kortom, het vrijhandelsakkoord en de economische missie zijn zowel vanuit economisch als strategisch oogpunt van groot belang en laten toe om in tijden van geopolitieke spanning de banden te versterken met onze internationale partners. Vandaar een warme oproep, hier en ‘down under’, om snel de gesprekken over het vrijhandelsakkoord af te ronden. Het is immers een win-win voor beide continenten.

Deel deze pagina:

Lees meer artikels over:

Over de auteurs
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.