Pers 19 december 2023

Economen Geert Vancronenburg, Edward Roosens en Philippe Ledent maken de economische ‘stand van het land’ op: “De veerkracht van ondernemingen is niet oneindig”

In de meest recente editie van het ‘REFLECT’-magazine van het VBO maken Geert Vancronenburg (Chief Economist op het kabinet van de eerste minister), Edward Roosens (Chief Economist van het VBO) en Philippe Ledent (Senior Economist bij ING België) de balans op van de economische situatie in België. In een interview bespreken ze de uitdagingen waar we vandaag voor staan, waaronder duurzame ontwikkeling en de digitale (r)evolutie, en hebben ze het over de doelstellingen die we moeten bereiken ‘voor een beter België’.

Tien jaar geleden maakten we in het REFLECT-magazine al eens de ‘stand van het land’ op. Met de verkiezingen in het vooruitzicht herhalen we die oefening en bekijken we met drie doorgewinterde economen wat er is veranderd, maar onderstrepen we ook op welke gebieden ons land het nog beter kan doen.

Nieuwe uitdagingen

Tien jaar geleden waren de economische crisis, de globalisering, de snelle veranderingen en de vergrijzing de grootste uitdagingen voor ondernemingen. Diezelfde uitdagingen zijn er vandaag de dag nog steeds, maar we staan ook voor nieuwe uitdagingen.

Een daarvan is de opwarming van de aarde, waarvan de oorzaken worden toegeschreven aan de industrie en de ondernemingen. “Een nieuwe uitdaging die in 2014 amper op de radar stond, is de klimaatverandering. Vandaag staat duurzaam ondernemen bovenaan de strategische agenda van elk bedrijf”, verklaart Philippe Ledent. “Vergeet bovendien de digitale (r)evolutie niet die samen met de verduurzaming een ‘twin transition’ noodzakelijk maakt”, vult Edward Roosens aan.

Het staat vast dat we met die transities rekening moeten houden, maar over de manier waarop we ze moeten beheren, bestaat nog geen consensus. Met sommige van de voorgestelde oplossingen zouden we een stap terug zetten. “De wereldwijde neiging tot deglobaliseren is gevaarlijk voor een open economie als die van België”, waarschuwt Geert Vancronenburg.

We zijn op de goede weg, maar moeten onze inspanningen volhouden en opvoeren

Hoewel België de recente crisissen relatief goed heeft doorstaan, met een welvaart die hoger is dan ooit, moet er absoluut nog heel wat worden verbeterd op het vlak van concurrentievermogen, arbeidsmarkt en overheidsfinanciën. De automatische loonindexering heeft bijvoorbeeld een significant positief effect gehad op de koopkracht van de Belgen. Maar Edward Roosens wijst erop dat “onze loonkosten in de periode 2022-2023 met meer dan 15% zijn gestegen. Een uur arbeid in België kost nu gemiddeld 6 euro meer dan in onze drie buurlanden. Die automatische indexering zet de concurrentiekracht van onze Belgische bedrijven al decennialang onder druk.” De bedrijven kunnen niet alles alleen blijven opvangen.

Deze balans van de Belgische economische situatie, waarbij we kunnen vergelijken met tien jaar geleden, is een uitstekende oefening. Het VBO is dan ook trots op de verhelderende analyse van deze vooraanstaande economen. De afgelopen jaren volgde de ene crisis na de andere. Op het eerste gezicht is ons land die crisissen goed doorgekomen, maar op de lange termijn ligt er nog veel werk in het verschiet om onze economie op peil te houden. Te lang al kijken overheden enkel naar het topje van de ijsberg, om zichzelf vervolgens te feliciteren met de geboekte vooruitgang. Maar om op alle niveaus impact te hebben, moet de economische situatie als een geheel worden gezien

~ Pieter Timmermans, CEO van het VBO

Lees het artikel hier. Het volledige REFLECT-magazine vindt u hier.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.